Бързат, бързат: Главчев нареди ударно разчистване на терена за детската болница

Основните дейности по премахване на старите постройки трябва да станат до края на лятото, така че тежката работа да бъде приключила до зимата

Новини
17:49 - 02 Юни 2024
3177
Бързат, бързат: Главчев нареди ударно разчистване на терена за детската болница

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и експерти от двете ведомства, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Вместо за седем, дейностите могат да бъдат извършени в рамките на до пет месеца, стана ясно от думите на Димитър Главчев. Предстоят разговори по темата и с изпълнителя на проекта. 

Съкращаването на срока ще бъде свързано с максимално интензивна работа през летните месеци. Целта е основните дейности по премахване на старите постройки и разчистването на терена да бъдат извършени в рамките на летния сезон, така че тежката работа да бъде приключила до зимата, още преди безплатният анализ на Европейската инвестиционна банка, става ясно от съобщението. 

Анализът се очаква да излезе в началото на следващата година и ще покаже какви следва да бъдат структурата, отделенията и капацитетът на Националната детска болница. 

Служебният премиер възложи на здравното министерство в спешен порядък да проучи възможностите за ускорено изготвяне и на този безвъзмезден анализ, дори с цената на финансиране от страна на правителството. 

С МВР и Столична община ще се уточни регулирането на движението във връзка с извозването на отпадъците от обекта, допълва Димитър Главчев. Паралелно се работи по доизграждането на околовръстния път на София, от където е предвидена необходимата транспортна връзка за болничния  комплекс.

На 1 юни Димитър Главчев, служебният министър на здравеопазването Галя Кондова и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова дадоха старт на разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница. 

Служебният премиер посочи, че няма обжалвания и изграждането на болницата ще започне след разчистването на терена и събарянето на постройките там. Това са 40 декара, които са абсолютно безспорни. Няма никакви пречки за изграждането на Националната детска болница, коментира Главчев.