Бащата на Гришо - “Почетен гражданин” на Хасково

Отличието бе връчено на треньора на тържествена сесия на Общинския съвет на днешния празник на града

Новини
16:47 - 08 Септември 2019
4493
Бащата на Гришо - “Почетен гражданин” на Хасково

Бащата на тенисист номер 1 на България Григор Димитров, Димитър Господинов, беше удостоен със званието "Почетен гражданин" на Хасково. Отличието бе връчено на треньора на тържествена сесия на Общинския съвет на днешния празник на града, съобщи БНР.

Димитър Господинов стана втория член от фамилията, който е носител на званието след сина си. Първата ни ракета Григор Димитров, който също е почетен гражданин на южния областен център от 31 януари 2014 година.

"Горд и щастлив съм с признанието", каза Господинов от сцената на драматичния театър "Иван Димов", където се състоя церемонията. "Това е признание за целия спорт в града. Доста хора преди мен са положили основите на тениса и аз съм щастлив, че успявам да допринеса за неговото развитие", посочи Господинов пред препълнената зала.

"Григор имаше 40 процента разкъсване на мускула в раменната става. В момента обаче няма абсолютно нищо и затова може би това е една от причините да бъде освободен и да играе с по-голямо желание. Винаги, когато той се чувства добре на корта и когато представя най-доброто, винаги съм бил удовлетворен. Григор не е спирал да мисли за Хасково и при всеки един удобен момент си идва в града. По всяка вероятно следващата му среща с вас, медиите, ще бъде през месец ноември", съобщи още Димитър Господинов.

Димитър Господинов Димитров е роден през 1967 година в Хасково. От 1991 година досега е треньор по тенис в родния си град с лиценз "АА". Под негово ръководство възпитаниците му са постигнали множество национални и международни успехи. 

Докато той бе наставник на Григор, той стана европейски шампион по тенис до 14 г., спечели титли за състезатели до 16-години на турнирите в САЩ "Еди Хер Интернешънъл" и "Ориндж Боул" през 2006 година, вдигна купата на европейски шампион до 16 години в Москва през 2007 година, завоюва шампионски титли за юноши на "Уимбълдън" и "US - open" през 2008 година и зае позицията номер 1 в Световната ранглиста за юноши. Димитър Господинов бе и капитан на българския национален отбор за Купа "Дейвис" през 2013 и 2014 година.