Бащата на легендата за "Неверкузен"

Кристоф Даум, по чието настояване Димитър Бербатов отиде в Баер Леверкузен, почина на 70 години след дълга битка с рака

Спорт
22:01 - 26 Август 2024
5083
Бащата на легендата за "Неверкузен"

В неделя германският треньор Кристоф Даум напусна този свят. Той почина на 70-годишна възраст след продължителна битка с рака.

Даум започва треньорската си кариера в Кьолн през 1986 г., след което поема Щутгарт през 1990 г. и две години по-късно става шампион на Германия с “швабите”.

Но през следващата кампания той прави огромна грешка. Щутгарт побеждава Лийдс с 3:0 у дома в първи мач от първия кръг на квалификациите за Шампионската през сезон 1992-93. Даум обаче губи концентрация в реванша и пуска четвърти чуждестранен играч във втория мач на “Елънд Роуд”. Нещо, което е против правилата.

Втората среща завършва 4:1 за йоркширци, като при този резултат германският тим трябва да продължи напред заради гола си на чужд терен. УЕФА обаче присъжда успех на йоркширци с 3:0, което означава, че триумфът на Щутгарт с гол на чужд терен е анулиран и се налага преиграване. То се състои на “Камп Ноу”, като Лийдс побеждава с 2:1. Английската преса нарича Даум „Кристоф Глупавия“ и скоро след това той е уволнен.

Даум отива в Бешикташ и печели титлата, след което се връща в Германия и поема Байер Леверкузен. Той извежда „аспирините“ три пъти до второто място в Бундеслигата, а последното от тях, което идва през сезон 1999-2000, е особено запомнящо се.

Байер се нуждае от точка срещу Унтерахинг в последния кръг, за да стане шампион, но клубът от Леверкузен, в чиито редици играе и Димитър Бербатов, неочаквано е победен в баварския град и така титлата отива при Байерн Мюнхен. Така започва легендата за “Неверкузен”...

"Ракът избра грешното тяло", казваше той в интервюта, използвайки своя непримирим дух, за да вдъхновява другите.

Даум спечели титлата в Бундеслигата с Щутгарт и беше треньор на девет различни клуба в продължение на 30 години, завоювайки десет трофея.

Той се очакваше да поеме националния отбор на Германия, докато кариерата му не беше разтърсена през 2000 година от признанието, че е приемал кокаин, което доведе до уволнението му от Байер Леверкузен.

По негово настояване е подписан договор за привличането на Димитър Бербатов от ЦСКА при "аспирините", макар двамата така и да не се засякоха в Леверкузен.