Баските се надигнаха срещу героя за Испания: Предател!

Мерино също беше анатемосан

Спорт
17:59 - 17 Юли 2024
2532
Баските се надигнаха срещу героя за Испания: Предател!

Испанските футболисти пристигнаха в Мадрид вчера и празнуваха до късно през нощта, но докато в Мадрид всичко беше в положително настроение около новите европейски шампиони, имаше части от Испания, където големият успех на националния отбор не беше отпразнуван.

Страната на баските, като автономна общност, често има различни мнения от хората, които водят политиката в Испания, а някои футболни фенове от тази провинция очевидно дори не са доволни от спечелената титла.

Микел Оярсабал се превърна в национален герой с гола, който отбеляза срещу Англия в Берлин, но ден след незабравимия момент имаше и неприятни и разочароващи коментари в родния му град.

Оярсабал, като представител на баските в испанския отбор, получи сериозни обиди от неизвестни досега извършители.

Оярсабал и Микел Мерино са наречени предатели.

Баският национализъм е нещо, което минава през цялата история на Испания, но снимките, които пристигнаха ден след големия успех на „Ла Роха“, определено вбесиха заклетите футболни фенове.

27-годишният Микел Оярсабал, който играе централен нападател в Реал Сосиедад и е там от 9 години от 2015 г., е дискретният герой на испанците, който влезе от резервната скамейка и отбеляза златен победен гол, струващ европейска титла.

Микел е роден в Ейбар, най-скромният и хубав малък футболен град в Испания. Започва да играе футбол в школата на едноименния клуб. Той тренира и играе за Ейбар, докато през 2011 г. не е забелязан от Сосиедад. След това скоро уреждат трансфера му в по-големия клуб, Реал купува правата и договора му, но го оставя в Ейбар до 2014 г. под наем.

Завършва обучението си в университета Деусто. Още като играч на Реал Сосиедад той получава бакалавърска степен в областта на бизнес администрацията и управлението. В младостта си той споделя апартамент с трима студенти, а с първата си професионална заплата от футбол излиза на вечеря с приятелката си Айноа Лараури.

Интересно и много необичайно за един футболист, той е голям любител на книгите. След сутрешната тренировка той чете книги през деня.

„Разбирам, че в живота трябва да имаш резервен вариант, нещо различно от футбола. Никога не знаеш какво ще се случи", каза Оярсабал през 2018 г.

Микел за първи път игра за Реал Сосиедад, когато дебютира през 2015 г. и вкара първия си гол срещу Еспаньол. Един от най-славните моменти в началото на кариерата му като централен нападател в Сосиедад е победният му гол срещу страхотния Барселона през април 2016 г.

На следващата сутрин „Марка“ излезе със заглавие: "Баскът, който засенчи Неймар".

Когато се появиха първите новини за интереса на Барса към него, самият Оярсабал излезе пред медиите и отрече: „Мечтая само да играя за Сосиедад и да стана негов капитан. Това е моята мечта. Не знам какво става, но очакваш нещо невъзможно“, каза той пред репортери по повод слуховете за трансфер в Барселона.

Най-добрият му приятел на и извън терена е Унай Симон от съперника Атлетик Билбао. Въпреки това двамата се закачат много, когато са в националния отбор на Испания и извън него. Те също редовно играят шах помежду си.

Оярсабал е най-младият капитан в историята на Реал Сосиедад. Той носи лентата за първи път през 2018 г. срещу Уеска. Месец след като голямата местна легенда на Сосиедад Чаби Прието се пенсионира, самият той заяви, че назначава Микел Оярсабал за свой заместник.

Макар и централен нападател по призвание, Оярсабал блесна през 2019 г. като ляво крило, което беше новата му позиция в отбора. Тогава той дори впечатли Пеп Гуардиола, който го поиска в Манчестър Сити, но Микел не беше готов за подобна стъпка и остана в своя Сосиедад, а Феран отиде в Сити.

Веднъж лекарите казаха на Оярсабал, че всяка следваща контузия може да означава край на кариерата му. През 2022 г. се случи нещо ужасно: Микел скъса връзки на тренировка, пропусна цял сезон и се върна с тежки последствия.

През този период той премина през депресия, през трудни моменти и дори мислеше да прекрати кариерата си. Контузията на връзките го удари толкова тежко психологически, че той се страхуваше да тича след топка.

„Ще се възстановявам две години и тогава ще видим“, каза капитанът на Реал Сосиедад.

Но през 2023 г. той се възстанови и отново започна да играе футбол с високо темпо. Той имаше някои леки контузии, но отново започна да се влюбва в играта. Реал Сосиедад винаги разчиташе на хиперактивна преса и Микел не можеше да изостава много физически. Тогава той мислеше за трансфер в друг отбор, но от клуба категорично му отказаха и наеха личен психолог.

Спасителят на Оярсабал беше треньорът на Реал Сосиедад Иманол Алгуасил, който направи чудеса с отбора. Първоначално Микел дори не беше в първия отбор, но треньорът промени позицията му и го спаси. Оярсабал беше преместен от лявото крило към средата на терена, освободен от отговорности в защитата и това му беше много полезно.

Той можеше изцяло да се посвети на организацията на атаките на Сосиедад.

„Той ни учи всички уроци. Всички се гордеят, че Оярсабал представлява „Сан Себастиан“ пред целия свят“, въодушевен е спортният директор на Сосиедад Роберто Олабе.

И дори сега колко се гордеят с него след победния гол на финала на Европейското първенство. Мечтата на всеки футболист. Микел Оярсабал написа със златни букви новата история на испанския футбол и с гол донесе на Испания рекордната четвърта европейска титла.