Бавария премахва маските в обществения транспорт

Провинциалните власти отмениха изискването, след като беше изтъкнато, че сега болниците лекуват други вирусни заболявания като грип по-често от КОВИД-19

Новини
12:14 - 10 Декември 2022
1813
Бавария премахва маските в обществения транспорт

Властите в германската провинция Бавария отмениха от днес общото изискване за носене на защитни маски в обществения транспорт, предаде ДПА.

Решението беше взето над две години и половина след като мярката беше въведена за борба срещу разпространението на коронавируса.

Провинциалните власти отмениха изискването, след като беше изтъкнато, че сега болниците лекуват други вирусни заболявания като грип по-често от КОВИД-19.

В провинция Саксония-Анхалт задължението за носене на маски в обществения транспорт беше отменено в четвъртък.

„Федералният закон за защита от инфекции предвижда изрично основание за общо задължение за маски единствено заради коронавируса“, каза здравният министър на Бавария Клаус Холечек. Той отбеляза, че законът не предвижда изискване за носене на маски за борба с редовни сезонни болести като грип.

Новата регулация ще се прилага до 20 януари.

Продължава обаче да важи изискването за носене на маски в транспорта на дълги разстояния, което беше въведено в цяла Германия въз основа на федералното законодателство.

Маски тип ФФП2 също така се изискват на места като болници и домове за възрастни хора, а също лекарски кабинети и други здравни обекти. Това правило се предвижда да остане в сила до 7 април.

Хората, дали положителна проба за КОВИД-19, обаче все още са длъжни да носят маски в автобусите и влаковете.