Бавят броенето на бюлетините в Хасково, има и празни

6 формации обжалват резултатите от местните избори

Новини
21:44 - 06 Декември 2023
2278
Бавят броенето на бюлетините в Хасково, има и празни

Повторното броене на бюлетините за общински съветници в Хасково се бави. За това алармираха областният координатор на “Продължаваме промяната” Атанас Атанасов и кандидатът за общински съветник от “Спаси Хасково”/“Ние идваме” Мартин Деспов.

6 формации обжалват резултатите от изборите за 41-местният общински съвет - ПП-ДБ, БСП, “Възраждане”, ВМРО, “Ние идваме” и “България на регионите”. Административният съд в Хасково взе решение за повторно преброяване във всички 152 секции. За разлика от други общини в страната, броенето в Хасково обаче се извършва при закрити врата, а право да присъстват имат само общински съветници или представители на партиите, подали жалбата, разказа Атанасов.

Делото е насрочено за 18 декември и това е срокът, в който вещите лица трябва да изготвят експертиза на база повторно преброените бюлетини. С нея трябва да се установи дали се променя общинската избирателна квота и дали ще има преразпределяне на мандатите. В момента един мандат в Хасково е 699 гласа. На вота на 29 октомври в общината са гласували 36 435 избиратели, а всяка шеста бюлетина е невалидна. Вещите лица трябва да установят още и дали преференциалният вот е отчетен правилно.

След повторното броене е много вероятно в Хасково да има пренареждане на мандатите на някои от партиите, убеден е координаторът на ПП. Дава пример, че на “Възраждане” им трябват 12 гласа, за да вкарат трети съветник и са много близо до това.

Самото повторно броене на бюлетините обаче се извършва много бавно, разказа Атанасов. Той обясни, че след отказ на едно от вещите лица поради заболяване броенето е започнало наново. “По последна информация до момента са преброени около 39 секции.

А вещите лица - поради ангажираност и с други дела, миналата седмица броиха само в четвъртък и петък, тази се брои от сряда нататък. При положение че се минават по 8 комисии на ден, няма как да са готови за следващото дело”, убеден е бившият министър на културата. Според Деспов обаче причината за забавянето не е само във вещите лица, които съвестно си вършели работата, а и в това, че работата е много.

Неправилно затворени чували, сгрешени или поправяни протоколи и голям брой празни бюлетини сред невалидните - това са най-честите нарушения, които се откриват при повторното броене, разказаха и Атанасов, и Деспов.

“В почти всяка секция има празни бюлетини. При това не 1-2 бройки - на места при 30 невалидни 10 са чисто празни. И е много вероятно да са взети просто едни празни бюлетини от тези, които остават в секцията”, обясни координаторът на ПП-ДБ.

В изборния процес и от видеонаблюденията видяхме доста нарушения. В една секция например ясно се чува на камерата, че има определен брой гласове за нас, а после те не излизат на протокола, разказа Атанасов. “В друга секция на камерата се вижда, че невалидните бюлетини са 96, и после се отива с тази купчина зад паравана и в крайния протокол пише по-малко”, допълни той. Все още продължава преглеждането на записите от секциите. На някои откровено се виждат нарушения, но в много секции записи или въобще липсват, или не са пълни, или са правени под такъв ъгъл, че не се вижда броенето, каза Атанасов.

Най-големият проблем обаче е целостта на чувалите и начинът, по който те са затворени - голяма част са само със свинска опашка, не са спазени изискванията и методологията на ЦИК, което поражда съмнения. Това е опорочаване на целия изборен процес и основание за касиране в някои секции, защото няма гаранции, че това е вотът на гражданите, допълни Деспов.

“Процесът наистина е бил много компрометиран. Над 80% от чувалите дотук не са изрядни, не са запечатани както трябва - едни нямат подпис, други нямат лепенки, на трети тя е скъсана, четвърти са само със свински опашки. Нямаме доказателство, че никой не е пипал чувалите, след като са били запечатани”, каза Атанасов.

Сред другите засечени нарушения са разминаване в преференциите, както и откриването на валидни бюлетини при невалидните, макар и най-често по 1-2. Но не сме стигнали още до проблемните секции в селата, обясни той.