Бавят изпращането на черната кутия от падналия край Шабла МиГ-29

Новини
09:54 - 25 Юли 2021
2498
Бавят изпращането на черната кутия от падналия край Шабла МиГ-29

Черната кутия на падналия на 9 юни в морето край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде изпратена за разчитане на данните в Русия най-рано сред три-четири седмици. Това заяви във Велико Търново в събота вечерта военният министър Георги Панайотов, цитиран от БНР.  При инцидента загина пилотът подполковник Валентин Терзиев.

Относно причините за забавянето военният министър заяви: „РСК МиГ в момента извършва проверка на хората, които изпращаме. А също така там, до колкото съм запознат, се обособява специален район, тъй като специалната лаборатория е със степен на секретност, което изисква те да си вземат техните национални мерки. Затова нещата се бавят. От три до четири седмици тогава ще изпратим делегация заедно с черната кутия“. 

Панайотов бе вчера във Велико Търново, за да приветства випускниците на Националния военен университет „Васил Левски“, присъства на тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първото им офицерско звание. В тържествения ритуал участваха още също президентът Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

„Най-успешните, най-силните държави в света инвестират в образование. А военното образование и подготовка, професионалното  самочувствие на военнослужещите влияят пряко върху отбранителните способности на България, върху националната сигурност на нашата Родина. И днес, в тези трудни времена, повече от всякога  имаме нужда от високообразовани, интелигенти, ефективни офицери и сержанти. Именно такива военнослужещи ще извисяват имиджа на Българската армия, ще печелят признателността на българските граждани и ще се радват на по-голямо доверие и подкрепа от тях", заявил той пред випускниците, съобщават от Министерство на отбраната.

Панайотов припомни думите на Раковски „С пламен меч да вървим по бойното поле под победоносния български лев“ и пожела на младите офицери винаги да носят неговия плам. „Призовавам ви да бъдете истински български воини – такива, които се справят с трудности и предизвикателства. Да не спирате да израствате в Българската армия и българското общество“.