Базил Боли пое олимпийския огън

Във Франция пламъкът ще мине през 400 града и ще го носят 10 000 души

Спорт
14:53 - 09 Май 2024
1072
Базил Боли пое олимпийския огън

Щафетата на олимпийския огън започна втория си ден в Марсилия, като бе поета от емблематичния футболист на Олимпик - Базил Боли.

Той е единственият голмайстор при победата на Олимпик (Марсилия) над Милан с 1:0 във финала за Купата на европейските шампиони през 1993 година.

Боли пое огъня през историческата базилика в града Нотр Дам дьо ла Гард и го носи до позлатената статуя на Бон Мер, която бди над втория по големина град във Франция.

"Ето това кара сърцето да бие и е фантастично. Това е олимпийският огън, символът на спорта, на това да живеем заедно и на всичко, което можем да очакваме от света", коментира бившият национал на Франция, който беше облечен изцяло в бяло, както и всички, които носят огъня.

Базил Боли предаде щафетата на 83-годишната Колет Каталдо, който е историческа привърженичка на Олимпик Марсилия и запя "Да запалим огъня" на Джони Холидей.

Във Франция огънят ще мине през 400 града и ще го носят 10 000 души, преди да пристигне в Париж за церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.