БЧК осигурява топъл обяд за 1600 деца

Инициативата е част от мерките за връщане на малчуганите в клас

Новини
15:50 - 01 Май 2019
2247
БЧК осигурява топъл обяд за 1600 деца

„В началото на април БЧК заедно с голяма търговска верига стартира кампания в подкрепа на деца от социално слаби семейства с идея все повече малчугани да бъдат върнати в класните стаи. Инициативата „Топъл обяд“ ще продължи до 10 май”, каза Екатерина Борисова от БЧК в интервю за радио „Фокус”.

Инициатива се реализира за 10-а поредна година. Веригата супермаркети подкрепя БЧК чрез организиране на съвместни коледни и великденски кампании. Всеки, който желае да подкрепи, да дари средства за безплатна храна в училищата за нуждаещи се деца, може да го направи като дари средства в специални кутии, брандирани със знака на Червения кръст. Те са разположени във всички магазини от веригата в цялата страна.

„Тази година храним 1600 деца в цялата страна, а самата програма „Топъл обяд“ се реализира за 15-а година от БЧК, като до този момент са обхванали 16 хиляди нуждаещи се деца. Веригата супермаркети, която ни подкрепя, е дарила над 365 хиляди лева за този период от 10 години”, разказа Екатерина Борисова.

Според данните на БЧК между 7 и 12 хиляди деца годишно напускат училище заради липса на финансови средства. „Чрез програма „Топъл обяд“, освен че целим да ги храним здравословно, да ги възпитаме в хигиенни навици в правилно хранене, ние целим и да ги върнем в класните стаи. За съжаление за част от тези деца топлият обяд е стимул да посещават училище”, казват от БЧК.