„Български пощи” работят с опасен софтуер

Компютрите на държавното дружество се управляват от остаряла и вече неподдържана операционна система

Новини
11:57 - 18 Декември 2019
4621
„Български пощи” работят с опасен софтуер

Националната пощенска служба на България излага на сериозен риск личните данни на милиони свои клиенти, алармират читатели на Lupa.bg.

Причината за това е, че все още компютрите на държавното дружество се управляват от остаряла и вече неподдържана операционна система – Windows XP.

Microsoft спря да пуска редовни актуализации за сигурност за Windows XP през април 2014 г. Американската технологична фирма предупреждава на своя уебсайт, че компютрите, работещи под Windows XP, са незащитени и са „уязвими за рискове за сигурността и вируси”.

Компютрите, работещи под Windows XP, са незащитени и са уязвими за рискове за сигурността и вируси

Националната пощенска служба на България предлага редица по вид и обем пощенски услуги в над 3000 станции. През дружеството се изплащат пенсиите и социалните помощи на огромен брой хора, оттам се закупуват винетки, правят се парични преводи и плащания за битови услуги, минават митнически и други документи, т.е. през компютрите на „Български пощи” се прехвърлят огромно количество лични данни всеки ден.

Въпрос на време е някой хакер да се сети, че тази информация не е надеждно защитена и тогава ще се разрази скандал, подобен на този при източване на сървърите на НАП, коментираха компютърни спецове пред Lupa.bg.

„Български пощи” ЕАД изпълнява стриктно всички свои задължения произтичащи от Общия регламенгт за защита на личните данни при събирането, обработването и защитата на данните на физическите лица. „Български пощи” ЕАД  винаги се ръководи от принципите на добросъвестността и законосъобразността, и оперира с данни на физически лица само дотолкова, доколкото същите са необходими за извършването на услугите”, пише на сайта на националната пощенска служба. Как успяват да се справят със софтуер, който според производителя му вече е ненадежден и остарял, остава загадка.