„Дънди Прешъс” вади 21 тона злато от „Ада тепе”

Първият новоразработен рудник в България за последните 40 години беше официално открит край Крумовград

Новини
17:41 - 23 Август 2019
57856
„Дънди Прешъс” вади 21 тона злато от „Ада тепе”

"Дънди Прешъс" ще добие 21 тона злато от рудника "Ада тепе" край Крумовград през следващите 8 години, съобщиха от компанията при откриването на съоръжението в петък.

За тържеството пристигна лично премиерът Бойко Борисов. Първите му думи при слизането от джипа бяха: „Гледай какви съоръжения!”. След това поздрави кмета на Крумовград Себихан Мехмед от ДПС с думите: „По протокол, кметът е най-важен” и ѝ каза, че е очарован от парковете в родопския град.

Тя му отговори, че „всичко е благодарение на държавата” и покани Борисов и останалите официални лица за обща снимка. При подредбата за протоколния кадър кметицата каза на премиера, че е „като Хаджи Димитър”. Причината е, че от двете му страни бяха наредени самата Мехмед и председателката на парламента Цвета Караянчева.

Акцентът в изказването на премиера беше благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори, предаде Mediapool.

„Може би като сте идвали – сте видели пътя от Кърджали до Момчилград и Крумовград. Някои от вас може да си спомнят свлачищата, просто нямаше път, беше отнесен на няколко места”, каза Борисов. Той добави, че в инфраструктурата в региона са вложени десетки милиони, за да дойдат милиарди инвестиции.

Борисов изтъкна значението на разкриването на повече работни места и осигуряването на добри възнаграждения: „Стотици български граждани – мюсюлмани и християни, работят тук. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата, сега е 2100. Ще продължим в тази посока”.

Продукцията се транспортира в специални чували с обем 1 кубик. Във всеки от тях има най-малко 350 грама злато

През последните седем години „Дънди Прешъс Металс” е вложила 280 млн. лв. в Крумовград. Около 300 души работят в компанията в града. Това доведе до завръщане на част от гурбетчиите и раздвижване на местната икономика, каза Себихан Мехмед.

Очакванията на канадската компания са да бъде добито над 21 тона злато от рудник „Ада тепе” в следващите 8 години. При подписването на договора за 30-годишната концесия през 2012 г. оценката беше за близо 37 тона злато и над 34 тона сребро.

Причината за разминаването е, че само на теория може да се извлече 100% от ценното съдържание на метала, разясниха от компанията. Тъй като на „Ада тепе” не се прилага цианидна технология, а класическата технология на флотация (обогатяване), добивът на полезен компонент ще e 85-87%.

Планираните производствени мощности за преработката на рудата са в размер на около 800 000 тона руда годишно.

Рудник „Ада тепе” е само добивно предприятие и тук няма да се произвежда метал като краен продукт. Преработката на концентрата и извличането на златото ще става в две български и няколко чужди предприятия.

За целта продукцията се транспортира в специални чували с обем 1 кубик. Във всеки от тях има най-малко 350 грама злато.

Плановете на „Дънди Прешъс Металс Крумовград” са да добие 700 000 унции злато, както и сребро. След изчерпването на запасите им терените ще бъдат рекултивирани.

Тъй като находището се намира в екомрежата „Натура 2000”, при разработването на рудника са били преместени 2000 костенурки в нови за тях обитания. Грижата за природата е от важно значение за компанията, декларират от „Дънди Прешъс Металс”.

Рудник "Ада тепе" се намира на находище "Хан Крум" край Крумовград. На откриването присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов

СНИМКИ: БТА

Компанията ще плаща на държавата концесионно възнаграждение от 1,44% от борсовата цена на добитите през годината злато и сребро. Част от средствата ще отиват и за община Крумовград.

Дейността на „Дънди Прешъс Металс” в България започва преди 15 години със златното находище край Челопеч, като вложените там средства са над 860 млн. лв. досега. Благодарение на канадската компания най-високата средна заплата в българските общини за 2017 г. беше регистрирана в община Челопеч - 2178 лв.