„Дойче бан“ ни прати вагони втора ръка, а персонал кога?

Пускат ги в експлоатация за предстоящия летен сезон, към всяка композиция ще има вагон-ресторант

Новини
17:13 - 23 Май 2024
3069
„Дойче бан“ ни прати вагони втора ръка, а персонал кога?

Първите 19 модернизирани пътнически вагона, които „Български държавни железници“ (БДЖ) купи от немската компания „Дойче бан“, пристигнаха днес в България. Типично за държавния превозвач - с месец закъснение.

Радостната новина отразиха детайлно дори най-дълбоко провинциалните издания, а жп ентусиасти проследиха движението на вагоните втора употреба по целия им път до България.

Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация по железопътната мрежа на страната до средата на юни, съобщиха от Министерство на транспорта.

„Тази сделка, която осъществихме със съдействието на Посолството на Германия у нас,

е първата важна крачка към модернизацията на жп транспорта“,

заяви служебният министър Георги Гвоздейков при пристигането на подвижния състав.

Той обясни, че вагоните ще се движат по най-дългите направления в страната между София и Бургас, както и София и Варна, а към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона,

което прави по 400 000 лева за един вагон.

От БДЖ заявиха, че очакват в рамките на месец юни да бъдат доставени и оставащите 57 вагона, за да може те да бъдат пуснати в експлоатация за предстоящия летен сезон.

Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места, максимална скорост на движение до 200 км/ч (жп линиите в България обаче не позволяват подобни скорости - б.р.) и отговаря на

всички съвременни стандарти за комфорт.

Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица,

а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

Сега остава от „Дойче бан“ да изпратят и квалифициран персонал, че у нас с кадрите проблемът е къде-къде по-сериозен от липсата на вагони... Ако не вярвате, вижте какви ги пишат в жп форумите и групите в социалните мрежи.