„Епъл“ пак струва над 3 трилиона долара

Продажбите на айфони през второто тримесечие надхвърлят очакванията

Новини
17:30 - 30 Юни 2023
1760
„Епъл“ пак струва над 3 трилиона долара

Пазарната капитализация на „Епъл“ (Apple) отново премина днес границата от 3 трилиона долара, предаде Ройтерс. Това се случва за пръв път от януари 2022 г., като инвеститорите залагат на способността на компанията да повишава приходите си дори и когато навлиза в нови сектори на пазара, като т. нар. виртуална реалност.

Акциите на „Епъл“, която е най-скъпата листвана на борсата компания в света, се покачиха с 1,3 на сто в ранната търговия до 191,99 долара.

Книжата на компанията преминаха границата от 3 трилиона долара за пръв път на 3 януари 2022 г. в средата на търговския ден, след което спаднаха под тази граница.

Поскъпването на акциите на „Епъл“ идва в момент, когато се повишават залозите, че УФР ще забави ръста на лихвените проценти, а в същото време изкуственият интелект привлича все повече внимание.

Продажбите на айфони през второто тримесечие надхвърлят очакванията,

а представянето на нови продукти като очилата за добавена реалност „Вижън про“ показват способността на технологичния гигант да работи добре в несигурна среда, посочва Ройтерс.

В момента четири американски компании са с пазарна капитализация от над 1 трилион долара - „Алфабет“ (Alphabet), „Майкрософт“ (Microsoft), „Амазон“ (Amazon) и „Енвидиа“ (Nvidia).

Акциите на „Епъл“ са поскъпнали с 46 на сто от началото на годината,

а тези на „Тесла“ (Tesla) и „Мета платформс“ (Meta Platforms) са удвоили стойността си. Скок с над 180 процента на книжата на „Енвидиа“ изстреля компанията в клуба на трилионниците.

А много пари ли са 3 трилиона долара? Съдете сами - това е колкото Брутния вътрешен продукт на Франция. И 37,5 пъти БВП на нашата държава.