„Епъл“ за първи път стана лидер в продажбите на смартфони

Южнокорейската „Самсунг“ намали продажбите си с 13,6% през миналата година

Новини
16:00 - 16 Януари 2024
2028
„Епъл“ за първи път стана лидер в продажбите на смартфони

Apple Inc. за първи път стана най-големият производител на смартфони по продажби в количествено изражение с пазарен дял от 20,1%. Samsung загуби преднината си за първи път от 2010 година.

Това се посочва в предварителен доклад на Международната корпорация за данни (IDC).

"През втората половина на годината имаше силен ръст в продажбите на бюджетни устройства на платформата Android, включително Transsion и Xiaomi, поради популярността на развиващите се пазари, но основният победител очевидно беше Apple. Компанията не само е единствената от челната тройка, записала положителна динамика в края на годината, но и се издигна до първо място за първи път", каза Набила Попал, ръководител на изследване на IDC Worldwide Tracker.

Южнокорейската Samsung Electronics намали продажбите си с 13,6% през миналата година,

китайската Xiaomi с 4,7%, а OPPO с 9,9%. Междувременно сравнително нов играч на пазара на смартфони, китайският Transsion, увеличи продажбите си с 30,8% и се изкачи до пето място в края на годината с пазарен дял от 8,1%.

Глобалните доставки на смартфони през 2023 г. са намалели с 3,2% до 1,17 милиарда единици, се казва в доклад на IDC.

През четвъртото тримесечие глобалните продажби на смартфони са нараснали с 8,5% на годишна база до 326,1 милиона, в сравнение с очакванията за увеличение от 7,3%.

Годишни доставки на смартфони (млн. бройки):