„Грях” на Кончаловски покори Рим (СНИМКИ)

Нещо за четене
11:07 - 01 Ноември 2019
19493
„Грях” на Кончаловски покори Рим (СНИМКИ)

Най-скъпият руски филм за 2019-та, а и за последните години – „Грях”, на световноизвестния режисьор Андрей Кончаловски, ще има ексклузивна прожекция в София в рамките на „Киномания”. Лентата, чиято световна премиера бе преди дни на закриването на XIV-ия кинофестивал в Рим и която тръгва по кината в Русия на 14 ноември, ще бъде показана на 5 декември в зала 1 на НДК. В София филмът ще бъде показан под името "Грехът на Микеланджело".

15 милиона евро е бюджетът на „Грях”, оповести самият Кончаловски. Филмът е посветен на живота на художника, скулптора, философа и поета Микеланджело Буонароти и разкрива дълбоката човечност на Ренесансовия гений. В историята творецът е известен най-вече с това, че по поръчка на Ватикана изрисува Сикстинската капела.

В ролята на Микеланджело е италианецът Алберто Тестоне, който по професия е зъботехник


Парите за руско-италианската копродукция са дошли от частни инвеститори, италиански спонсори и руското Министерство на културата, уточни знаменитият режисьор. „Снимачният процес беше дълъг и сложен. Всеки кадър трябваше да бъде отсяван като частица на пъзел“, сподели още братът на Никита Михалков. На премиерата в Рим Андрей Кончаловски дефилира с почти целия екип на филма. 82-годишният творец бе в компанията на своята доста по-млада съпруга – Юлия Висоцкая, която също участва в лентата. Във Вечния град долетя и Никита Михалков, който бе с патерица, тъй като наскоро преживя операция на крака.

Макар и на патерици Никита Михалков също уважи премиерата на брат си в Рим


Преди старта на продукцията през 2017-а Кончаловски сподели: „Да създадеш игрален филм за Микеланджело е не по-малко трудно, отколкото за Андрей Рубльов. И работейки по сценария, изведнъж си спомних, че самият аз писах за Рубльов за епоса на Тарковски. Така косвено започнах да правя паралели между двамата автори. Мисля, че днес единствено руснаци биха могли да заснемат филм за Микеланджело, тъй като сега се намираме в XV век - в Ренесанса”.

Андрей Кончаловски и съпругата му Юлия на премиерата на „Грях” в Рим


Камерата на филма се завъртя из цяла Италия - в Рим, Флоренция, Карара и Тоскана. В ролята на Микеланджело е италианецът Алберто Тестоне, който по професия е зъботехник. Той обаче визуално най-много прилича на художника. Кончаловски го избира след близо едногодишен кастинг, който провежда в Русия и в Италия.


Режисьорът мина по червения килим във Вечния град заедно със снимачния екип



Съпругата на режисьора – Юлия Висоцкая, на която Кончаловски отрежда главната роля във всеки от своите филми през последните 20 години, откакто са женени, този път има съвсем епизодично участие. Тя се появява на екрана само за няколко секунди. На въпрос на журналисти как се е съгласила да участва в „Грях” за толкова кратко време, Юлия отвърна: „Вие сериозно ли питате? Нима някой може да откаже на Кончаловски?!”

Юлия Висоцкая раздава въздушни целувки преди премиерата на "Грях" в Рим. Снимка: Алекандър Гусов


Режисьорът среща зрителите с Микеланджело в момента, в който той работи паралелно над два проекта – гробницата на папа Юлий и фасадата на базиликата Сан Лоренцо във Флоренция. През цялото време той е притискан от своите патрони – от една страна това са Медичите, от друга – Дела Ровере и художникът се оказва оплетен в борбата между най-могъщите италиански благороднически фамилии. Той е принуден да лъже и дори да ги предава, за да съхрани отношенията си с тях и за да изпълни поръчките. В същото време мечтае да създаде нещо толкова красиво, че да изкупи греховете си.

Снимка: Александър Гусов


Микеланджело е обладан от постоянно страдание – той чувства, че е обкръжен от врагове и предатели и неговото безпокойство се увеличава с всеки изминал ден и на него му се струва, че над него виси проклятие. Денят, в който Ренесансовият гений губи най-скъпите си хора, се превръща в най-тежко изпитание за него и той се разплаща за греховете си. През целия си живот Микеланджело търси Бога, а всъщност все повече се доближава до Човека. Той разбира, че неговите творби, макар и по религиозни мотиви, са лишени от онази сакралност, която води човека към Бога. Възможно е и това да е най-тежкият грях.

Кончаловски раздава автографи на почитателите си в Италия


По думите на Андрей Кончаловски чрез филма си той се опитва да проникне в света на Ренесансовия човек с всички негови предразсъдъци и вярвания – той се бори с властимащите и се намира в конфликт със своето семейство и най-вече със самия себе си. „Исках да разкрия не само същността на фигурата на Микеланджело, но и уханието, цвета и колорита на тази епоха, изпълнена с вдъхновение и красота, а в същото време толкова кървава и жестока”, споделя режисьорът.

Работен момент от снимките на "Грях". Снимка: Александър Гусов


„В Италия са заснети много филми за художника, но това е първият, който изобразява епохата така реалистично. Няма никакви исторически неистини. Самият Микеланджело е представен като жив човек”, отбелязват италианските медии след бляскавата премиера в Рим.

Снимка: Александър Гусов


„Грях” стана популярен далеч преди премиерата му. През юли при срещата си с папа Франциск, руският президент Владимир Путин му подари икона и диск с филма „Грях”. Тогава Кончаловски коментира, че е бил приятно изненадан. „Поискаха ми две копия, но нямах никаква представа за намерението на президента – едва по-късно разбрах за жеста му“, каза кинаджията.

Руският президент Владимир Путин подари на папа Франциск дискове с филма на Андрей Кончаловски, посветен на Микеланджело


Разсъждавайки за потенциалните зрители на „Грях”, Кончаловски отбеляза, че неговата основна публика са хората, които все още четат книги. А според режисьора книги четат хората над 30 години и най-вече 40 и 50-годишните. По думите на твореца именно тези хора са свикнали да получават информация от книгите и да размишляват върху нея. Преди премиерата на предишния си филм „Рай” Кончаловски помоли зрителите да не гледат филма му с пуканки в ръце. Сега той повтори молбата си. „Не мога да забраня на зрителите да влизат в кинозалите с пуканки. Аз само бих им казал: „Мили мои, ако искате да получите удоволствие от филма – елате без пуканки.”

Използвани са снимки от официалния профил
на Андрей Кончаловски във фейсбук