„Къщата с ягодите“ се продава за 30 млн. лв.

Валентин Златев се отказа от намеренията си да възстанови сградата – паметник на културата

Новини
10:50 - 09 Декември 2022
7372
„Къщата с ягодите“ се продава за 30 млн. лв.

Бившият шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев е обявил за продажба емблематичната „Къща с ягодите“ на софийската улица „Сан Стефано“ №6, твърди „Уикенд“. Според изданието аристократичната сграда – паметник на културата от местно значение, която от години тъне в разруха, се предлага на заможни клиенти от имотната агенция „Юник Естейтс“.

Обявата за продажбата на „Къщата с ягодите“ не е публична, а се разпраща до подбрани клиенти с дълбоки джобове. Цената на „Къщата с ягодите“ е фрапираща – 30 милиона лева, като не подлежи на дискусия със собственика й. Тънещата в разруха сграда в центъра на София вече е предложена на няколко посолства, като неотдавна е имало оглед. Неофициално се твърди, че до този момент най-сериозен интерес към къщата са проявили от мисията на богата арабска държава.

„Искана цена от 30 милиона лева е голяма спирачка пред частни клиенти. Срещу подобна сума се търгуват имоти в Лондон и в Париж. Друг проблем пред бъдещия собственик е, че той трябва да реконструира и възстанови сградата в автентичния й вид“, цитиран е брокер на недвижимо имущество.

Именно сложната и скъпа процедура по възстановяванете на „Къщата с ягодите“ е отказала доскорошния бос на „Лукойл България“ Валентин Златев да стопанисва емблематичния имот.

Само преди няколко месеца 57-годишния мултимилионер в изявление до медиите публично обяви своята готовност да реконструира и възстанови в оригиналния вид „Къшата с ягодите“. Тогава

Валентин Златев се оплака от главния архитект на София Здравко Здравков, който според думите му върнал готов проект за реконструкция на сградата – паметник на културата след процедури за реставрацията, продължили цели 4 години.

Миналата есен зелено движение „Оборище“ организира масово изпращане на сигнали до главния архитект Здравко Здравков и до Направление „Архитектура и градоустройство (НАГ) за запазване на „Къщата с ягодите“. В десетките сигнали беше посочено, че сградата умишлено не се поддържа през последните години, а дворът се държи замърсен и занемарен. Тръгнаха и спекулации, че „Къшата с ягодите“ ще бъде трансформирана в офис сграда или търговски център – нещо, което беше отречено от Валентин Златев в изявлението му от месец февруари 2021 г. Тогава той беше категоричен, че „имотът още десетилетия ще изпълнява функцията си на фамилна къща“.

Емблематичната сграда на централната софийска улица „Сан Стефано“ №6 е построена между 1927 и 1930 г. от архитекта Георги Кунев по поръчка на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата получава наименованието „Къщата с ягодите“ заради декоративните плодове, които били посадени в двора й.

През 2004 г. „Къщата с ягодите“ беше купена от Васил Златев, бащата на Валентин Златев, чрез дружеството му „Агрохолд“. През 2012 г. Златев-старши прехвърли къщата – паметник на културата на сина си.

През последните години Валентин Златев неведнъж беше обвиняван, че не планира да възстанови имота в оригиналния му вид, а очаква сградата да рухне, за да може да я разруши и вдигне на нейно място нова и луксозна сграда. Очевидно Златев е преценил, че му е по-изгодно да продаде емблематичния имот в центъра на София. Който и да се окаже новия собственик на сградата, то той ще трябва да я възстанови изцяло и в автентичния й вид, ако иска да я ползва.