„Книги за смет” днес и утре в пет български града

Получавате хартиено издание за всеки килограм пластмасови отпадъци

Новини
08:10 - 11 Май 2019
1994
„Книги за смет” днес и утре в пет български града

В пет български града днес и утре ще се проведе кампанията „Книги за смет”. В нея срещу 1 килограм предадени отпадъци от пластмаса всеки ще получи една хартиена или две електронни книги по избор, както и отстъпки за други продукти. Кампанията, която се провежда за седма поредна година обединява София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Бургас. Във всеки град събитието ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 13.00 часа.

Желаещите да се включат в „Книги за смет“ трябва да носят пластмасови предмети, които са опразнени от съдържание, почистени и смачкани, за да заемат по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти.

За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на „Книги за смет“. С цел включването на повече хора в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти независимо от предаденото количество пластмаса.

Ето и местата, на които ще се проведе кампанията:

11 май:

СОФИЯ - паркинг на Кауфланд Младост (ул. „Филип Аврамов“ 3) и паркинг на Кауфланд Крива река (бул. „Ген. Тотлебен“ 36)

ПЛОВДИВ - пред Общината и на паркинга на Кауфланд в Тракия (бул. „Освобождение“ 47)

БУРГАС - пред Пантеона и на паркинга на Кауфланд (ул. „Янко Комитов“)

12 май:

ВЕЛИКО ТЪРНОВО - паркинг на Кауфланд (ул. Краков 2Б) и мол Велико Търново

СТАРА ЗАГОРА - паркинг на Кауфланд (ул. Стамо Пулев 2).

Кампанията „Книги за смет“ е една от най-мащабните в подкрепа на рециклирането и същевременно поощрява четенето. Инициативата е дело на фондация Credo Bonum Foundation и на издателство “Смарт букс”. Партньори са общините София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Бургас, Кауфланд България, Българо-американска кредитна банка, „Екопак“, мол Велико Търново.