„Мета“ сваля наполовина месечната такса за Фейсбук и Инстаграм

Намалението има за цел да отговори на опасенията както на поверителността, така и на антитръстовите регулатори

Новини
12:09 - 20 Март 2024
1313
„Мета“ сваля наполовина месечната такса за Фейсбук и Инстаграм

Meta Platforms предложи да намали почти наполовина месечната си абонаментна такса за Facebook и Instagram до €5,99 от €9,99, съобщи висш изпълнителен директор на Meta, цитиран от „Ройтерс“.

Намалението има за цел да отговори на опасенията както на поверителността, така и на антитръстовите регулатори.

Този ход дойде на фона на нарастващите критики от страна на активисти за поверителност и потребителски групи относно абонаментната услуга на Meta без реклами, стартирана в Европа през ноември, която според критиците изисква потребителите да плащат такса, за да гарантират поверителността си.

Meta стартира услугата, за да се съобрази със Закона за дигиталните пазари (Digital Markets Act – DMA), който ограничава способността ѝ

да персонализира реклами за потребителите без тяхното съгласие, което вреди на основния ѝ източник на приходи.

Компанията каза, че моделът на таксите се стреми да балансира противоречивите изисквания между законите на ЕС за поверителност и DMA.

„От известно време искахме да ускорим този процес, защото трябва да стигнем до стабилно състояние... затова предложихме да намалим цената от €9,99 на €5,99 за един акаунт и €4 за всички допълнителни акаунти“, каза по време на изслушване в Европейската комисия Тим Ламб, адвокат на Meta.

Изслушването има за цел да даде на потребителите на Meta и на трети страни възможността да потърсят яснота за това как тя спазва DMA. Meta направи предложението за намаление пред регулаторите по-рано тази година и сега преговаря с органите за защита на данните, по-специално с ирландския надзорен орган, по въпроса.

Потребителите, които се съгласят да бъдат проследявани, получават безплатна услуга, която се финансира от приходи от реклама.

Компаниите рискуват глоби от до 10% от годишния си глобален оборот за нарушения на DMA.