„Пирогов“ празнува 120 години от създаването си

Новини
05:18 - 21 Ноември 2020
2389
„Пирогов“ празнува 120 години от създаването си

Днес, 21 ноември, в разгара на безпрецедентната коронавирусна пандемия, върлуваща в България, най-голямата болница в страната „Пирогов“ отбелязва 120 години от създаването си. Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Николай Иванович Пирогов". Отваря врати през 1900 година като болница на Червения кръст.

Тогава от организацията се обръщат към общината в София с молба да дари място, върху което да бъде построено лечебно заведение. Така със средства на БЧК се изгражда малка болница. Няколко години по-късно австрийският гражданин Отто Биелик дарява по-голямо място и малката болница се разширява и се построява училище за милосърдни сестри, сега - за медицински сестри.

„Тогава е имало няколко кревата, които са били давани на социално слаби хора, които не са имали възможност да си платят таксата. Впоследствие болницата се разширява. Там се създава първият център за спешна помощ и първият център за кръводаряване. След 9.09.1945 година болницата става държавна и се преименува от болница на БЧК в „Пирогов“, припомни историята на болницата председателят на БЧК Иван Григоров в интервю пред националното радио по повод годишнината на лечебното заведение.