„По света и у нас“ чукна 63

От създаването им през 1960 г. досега новинарските емисии запазват името си непроменено

Топ
16:56 - 20 Юли 2023
2672
„По света и у нас“ чукна 63

Българската национална телевизия (БНТ) отбелязва днес 63-ата годишнина на „По света и у нас“. От създаването им през 1960 г. досега новинарските емисии запазват името си непроменено, припомнят от обществената телевизия.

„По света и у нас“ е първото българско новинарско телевизионно предаване.

„Преди 63 години БНТ излъчва първите телевизионни новини. Първите. БНТ е орисана да прави първите крачки, най-трудните крачки. Те често са в ранната утрин на събитията и процесите, когато е още тъмно и няма други по пътя. Без страх, но с качество, отговорност, засягане на теми с обществена значимост – тази гореща смес води и до доверието в нашата работа“, казва Мариела Драголова, директор на дирекция „Новини и актуални предавания“ в БНТ.

Водещи на централната емисия „По света и у нас“ са двете екранни двойки Аделина Радева и Даниел Чипев, както и Филипа Огнянова и Костадин Филипов. Водещи на останалите емисии „По света и у нас“ са Галя Крайчовска, Нора Арсова, Надя Обретенова, Поли Златарева, Румен Йовчев и Ангел Бончев.

Никола Филипов прочита първата новинарска емисия под шапката на "По света и у нас"

Първото излъчване на „По света и у нас“ е на 20 юли 1960 г. Преди това от 7 ноември 1959 г. всеки ден са се излъчвали новинарски емисии в рамките на 5 минути. Първият говорител е Никола Филипов. Следващите говорители са Мария Янакиева, Анахид Тачева, Георги Ламбрев, Мария Тролева, Лили Ванкова, Любинка Няголова.

По времето на Иван Славков се внасят първите записващи магнетофони Bosch. Първото пряко включване на програмата е осъществено през 1972 г. от Варна. В средата на 70-те години са избрани от говорителите 4 жени и 4-ма мъже, които четат единствено новини. Това са Любинка Нягулова, Христина Христова, Мария Янакиева, Веселина Александрова, Никола Филипов, Даниел Илиев, Димитър Игнатиев и Георги Ламбрев. Те са постоянните говорители на новините и ги представят от студио 6 до 1990 г.

През 1994 г. в новините от 17 часа е въведен жестомимичен превод в ефир за хората с увреден слух. След 1989 г. към новинарската емисия се сформират три различни новинарски екипа: Екип 1, Екип 2 и Екип 3.