„Политико“: България ще получи колективен имунитет чак през 2040 г.

Малта е единствената страна, в която хората ще бъдат ваксинирани на 70% през лятото

Новини
09:09 - 25 Януари 2021
3272
„Политико“: България ще получи колективен имунитет чак през 2040 г.

Ваксинирането в Европа трябва да се случи пет пъти по-бързо от сегашното темпо, за да се достигне целта на Европейския съюз от 70% ваксинирани до края на лятото, пише в обширен материал на „Политико“.

В него са посочени данни и изчисления при сегашния темп на ваксиниране кога всяка отделна държава в ЕС ще достигне нужните стойности за колективен имунитет. За България се очаква такъв да бъде постигнат чак през август месец 2040 г. – след 19 години.

Миналата седмица Европейската комисия пожела до края на лятото да бъде ваксинирано 70% от пълнолетното население на страните членки в ЕС. Тази цел в момента на практика е невъзможна. Според изчисленията на „Политико“ темпото трябва да бъде пет пъти по-бързо, за да успеем да постигнем тези резултати до септември.

По-голямата част от ЕС ще достигне тази цел през март 2024 г., като България, традиционно, се намира в дъното на класацията. Ние трябва да увеличим темпото 29 пъти, за да достигнем изискванията на ЕК. При Латвия, например, темпото трябва да се увеличи 17 пъти, Италия – 10 пъти, а Унгария – девет пъти.

За момента първенец в ЕС и единствената страна, която може да достигне до желаните 70% е Малта. Те трябва да увеличат темпото само два пъти, за да достигнат желаното покритие.

Великобритания, която вече не е част от Европейския съюз, върви най-бързо във ваксинациите, като се очаква 83% от населението да бъдат ваксинирани до края на лятото на 2021 г.

Факторите, които определят темпото на ваксиниране са няколко. От една страна наличните дози ваксини.

В момента всички препарати, които са разрешени на територията на ЕС се поставят в две дози.

Съществуват и логистични пречки – осигуряване на ваксини, транспорт, съхранение, които допълнително забавят темпото. От изданието посочват, че тези проблеми могат да бъдат избегнати в следващите месеци, когато повече ваксини бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

В края на януари се очаква препоръка от агенцията за пускане в употреба на третата ваксина – тази на „АстраЗенека“, която е по-евтина и по-лесна за разпространение от тези на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“.

От „Политико“ посочват още, че друг фактор, който може значително да увеличи скоростта на ваксиниране е промяна в достъпа до тях. Към момента здравните власти се фокусират главно върху възрастните хора в домовете, като тяхната ваксинация е по-трудна за организиране, вместо да се отворят големи ваксинационни центрове за желаещите.

Друг въпрос е дали някои страни в ЕС ще последват необичайните и противоречиви практики на Великобритания и Дания, които избраха да забавят поставянето на втората доза от ваксините, за да обхванат по-голям брой хора.

От „Политико“ посочват, че вероятно изчисленията им ще се променят в идните месеци, но това зависи от разработката на ваксините и координацията на здравните власти.