„Райфайзенбанк България“ става „KBC банк“

Трезорът вече е част от най-голямата финансова група в страната

Новини
14:15 - 08 Юли 2022
5258
„Райфайзенбанк България“ става „KBC банк“

„KBC Груп“ приключи сделка по придобиване на „Райфайзенбанк“ (България) и вече е собственик на най-голямата финансова група в България, съобщи пред журналисти Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари“ в „KBC Груп“.

Предстои ребрандиране на банката. Десетина дни името „Райфайзенбанк“ (България) ще се запази на офисите на финансовата институция, след това ще бъде сменено с „КВС банк“, а след няколко месеца, с фактическото обединение с банка ОББ, ще стане ОББ - част от „КБС Груп“.

„Сделката стана за рекордно кратко време - само за седем месеца“, каза Петър Андронов.

Промяната на собствеността по никакъв начин няма да се отрази на клиентите на „Райфазенбанк“ (България), посочи Андронов. Той изтъкна че „КВС Груп“ е най-големият чуждестранен инвеститор в България с дадени общо 2,4 млрд. евро за покупка на финансови активи.

„KBC Банк“ и „Райфайзен Банк Интернешънъл“ приключиха вчера сделката, обявена на 15 ноември 2021 г., относно придобиването на 100 процента от акциите на „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД. 

Сделката включва и 100 процента от дъщерните дружества на „Райфайзенбанк“ (България): „Райфайзен Лизинг България“, „Райфайзен Асет мениджмънт (България)“, „Райфайзен Застрахователен брокер“ и „Райфайзен Сървис“.

Придобиването, за общата сума от 1,009 млрд. евро в брой, отразява качеството на франчайза на „Райфайзен“ и потенциала за постигане на синергии, посочват от „КВС Груп“.

„Райфайзенбанк“ (България) системно е развивала банковите си дейности от навлизането си на пазара през 1994 г. насам. Тя е водеща универсална банка в България, предлагаща пълния набор от банкови услуги, услуги за управление на активи, лизинг и брокерски застрахователни услуги на физически лица, МСП и корпоративни клиенти.

„Райфайзенбанк“ (България) има мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. Във финансовата институция работят 2500 служители, обслужващи 635 000 клиенти.