„Щедрия вторник“: Десетки дариха кръв безвъзмездно във ВМА

През последните години се наблюдава ръст на безвъзмездните кръводарители

Новини
15:08 - 28 Ноември 2023
1556
„Щедрия вторник“: Десетки дариха кръв безвъзмездно във ВМА

28 ноември е международният ден на щедростта, станал известен в целия свят като „Щедрия вторник”.

Акцентът е върху даряването за любима кауза.

Това е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Ден, в който обединяваме усилия в подкрепа на важни за обществото благотворителни каузи, коментираха от Фондация Bcause, по чиято инициатива днес във Военномедицинска академия (ВМА) бе организирана кампания за безвъзмездно кръводаряване.

Близо 30 души се включиха в акцията, като имаше и дарители извън нея. За нас насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е мисия. Затова и периодично организираме акции под наслов „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, коментира д-р Красимира Терзиева от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Кръводаряването променя живота на хиляди пациенти на ВМА всяка година. Нуждите са ежедневни – за различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания и други.

Д-р Терзиева отчете, че през последните години се наблюдава ръст на безвъзмездните кръводарители във ВМА, а мобилните екипи не са сприрали работа дори и по време на пандемията.

Извън акциите „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8:00 до 16:00 часа.