„Тренд“: Най-образовани са избирателите на ПП-ДБ и „Възраждане“

Електоратът на „Продължаваме промяната - Демократична България“ в най-голяма степен е предпочел да гласува машинно

Новини
17:22 - 03 Април 2023
2567
„Тренд“: Най-образовани са избирателите на ПП-ДБ и „Възраждане“

Сред партиите и коалициите, които влизат в 49-ото Народно събрание, електоратите на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ и партия „Възраждане“ са с най-висок образователен статус - съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Най-много гласове от висшистите получават новата коалиция ПП-ДБ и ГЕРБ, сочи Дневник.

Това показват данните на социологическата агенция „Тренд“ от проведения в изборния ден екзитпол (интервюта с гласоподаватели на излизане от изборните секции). Изследването е било възложено и финансирано от Нова тв.

Избирателите на „Продължаваме промяната - Демократична България“ в най-голяма степен са предпочели да гласуват с машина (83%).

БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина. Близо половината от електората на ГЕРБ (45%) също са гласували с хартиена бюлетина. ГЕРБ, БСП и ДПС бяха трите партии, които върнаха хартиената бюлетина по време на предишното 48-о Народно събрание.

Според екзитпола на „Тренд“ 62% от избирателите на БСП са на възраст над 60 години.

Над 50% от гласувалите за „Има такъв народ“ са до 40 години. Близо една трета от всички гласували между 18 и 29 години са гласували за „Продължаваме промяната - Демократична България“. БСП е първа политическа сила сред гласувалите над 70 години.

Една четвърт от избирателите на „Продължаваме промяната“ са променили вота си

При почти всички основни партии над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за „Продължаваме промяната“ на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Кого избират гласувалите в различни населени места

Една четвърт от избирателите на „Продължаваме промяната - Демократична България“ живеят в София. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. Около 77% от гласоподавателите на ДПС живеят в селата.

Близо една пета са решили за кого да гласуват в последния момент

Близо една пета (17%) от избиратели са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. Около четири пети (78%) от гласоподавателите на ГЕРБ са решили да гласуват за партията на Бойко Борисов още преди предизборната кампания. Една четвърт от електората на „Продължаваме промяната - Демократична България“ са взели решение да гласуват за коалицията в последните 30 дни. Сред привържениците на „Възраждане“ близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни.

Само „Левицата!“ е с подчертано по-женски профил

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на „Левицата“ - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.