„Ужасна“ картина, намерена в мазе преди 62 г., се оказа оригинал на Пикасо

Платното датира от 1930-36 г. и най-вероятно представлява портрет на любовница на художника

Новини
15:11 - 02 Октомври 2024
1917
„Ужасна“ картина, намерена в мазе преди 62 г., се оказа оригинал на Пикасо

Стара картина, описана от съпругата на собственика си като „ужасна“, всъщност се оказа оригинал на Пикасо на стойност 5 милиона британски лири.

Луиджи Ло Росо намира произведението на изкуството, докато разчиства мазето в дома си. На него фигурирал отличителния подпис на испанския художник в горния ляв ъгъл, но Луиджи не успял да го разпознае. Той направил откритието в къщата си в Капри, Италия, през 1962 г. В последствие той развил картината и я поставил в евтина рамка, която окачил на стената в хола си в новия си дом в Помпей в продължение на десетилетия, за голямо раздразнение на жена му.

Много години по-късно неговият син Андреа, който изучавал енциклопедия за история на изкуството, подарена му от леля, подозира, че подписът е именно на известния художник. Семейството търси съвет от няколко местни експерти по изкуството, включително известния арт детектив Маурицио Серачини.

След месеци на разследване, графологът Синция Алтиери, член на научния комитет на Фондация Аркадия, потвърди, че подписът наистина е на Пабло Пикасо. 

Тя каза, че няма съмнение, че подписът е негов и че картината е оригинал. 

Произведението, за което се смята, че е рисувано между 1930 и 1936 г., се оценява на около £5 милиона. Смята се, че портретът е изкривен образ на френската фотографка и художничка Дора Маар, която е била любовница на Пикасо до раздялата им през 1945 г.

Луиджи почива преди картината да бъде удостоверена, но синът му се закле да продължи мисията си, както съобщава What's The Jam. Сега 60-годишната Андреа каза: „Баща ми беше от Капри и събираше боклуци, за да ги продава на безценица. Той намери картината, преди дори да се родя, и нямаше представа кой е Пикасо. Той не беше много културен човек.

Картината в момента се съхранява в трезор в Милано, тъй като семейството се обръща към фондация Пикасо в Малага, Испания, която ще има последната дума за нейната автентичност. Пикасо създава над 14 000 творби преди смъртта си през 1973 г.