„Златен лъв“ ли? Време е за „Златно дилдо“

ЛГБТ герои и сценарии обладаха и кинофестивала във Венеция

Култура
12:00 - 06 Септември 2022
8563
„Златен лъв“ ли? Време е за „Златно дилдо“

„Мисля, че е трудно да си жив сега. Колапсът на обществото се носи във въздуха. Мирише на него...“

Това каза 26-годишният актьор Тимъти Шаламе по време на пресконференция на филмовия фестивал във Венеция, като той едва ли е имал предвид канибалската си роля в „Изцяло и напълно“ (оригинално заглавие Bones and all).

Същият Шаламе предизвика фурор като се появи с гол гръб, шал и токчета. И целият свят заговори за него. Актьорът не се радваше на такова внимание дори след първата си значима роля — на палавия тийнейджър Елио Перлман, който върти любов с по-големия от него асистент на баща му в „Призови ме с твоето име“, за която беше номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка роля (наред с БАФТА и „Златен глобус“).

Но голият гръб на Шаламе далече не е най-голямата „атракция“ на 79-ото издание на най-стария кинофестивал в света.

23 ленти се състезават до 10 септември за престижната награда „Златен лъв“, давана за най-добър филм. Ето 5 от интригуващите заглавия:

  • „Цялата красота и кръвопролитие“ — документален филм за ЛГБТ фотограф и активист, борещ се със злоупотребата с опиати.
  • „Моника“ — трансмомичето Моника се събира със семейството си, от което е избягало преди години.
  • „Кит“ (с Брендън Фрейзър) — Чарли, 270-килограмов мъж с увреждания на средна възраст, се опитва да възстанови връзката със своята 17-годишна дъщеря. Той е напуснал семейството си заради гей любовник, който по-късно е починал.
  • „Необятност“ (с Пенелопе Круз) — действието се развива в Рим през 70-те години на миналия век, като историята се съсредоточава върху Клара, жена, чието 12-годишно момиче внезапно заявява, че е момче.
  • „Повелителят на мравките“ — действието се развива през 1968 г. Известният италиански писател и драматург Алдо Брабанти попада в затвора, след като е обвинен в хомосексуална връзка с 18-годишно момче.

Очевидно е, че киното стриктно спазва повелите на „Холивуд“ за „приобщаване и разнообразие“, ЛГБТ квоти и всякакви други политкоректни простотии.

С оглед на това, голият гръб на Тимъти напълно съответства на критериите на фестивала, призът на който вече май трябва да е не „Златен лъв“, а „Златно дилдо“.

Само трябва да откупят авторските права от порно индустрията.

Очертава се ожесточена конкуренция и за наградата Queer Lion (приблизителен превод — „Хомо лъв“), давана във Венеция от 2007 година насам на филми с ЛГБТ тематика…