Бедствено положение в област Плевен заради чумата

Областният управител на града въведе строги мерки заради тежката зараза по свинете

Новини
10:24 - 24 Юли 2019
2824
Бедствено положение в област Плевен заради чумата

Бедствено положение в област Плевен обяви със заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров, след като бяха установени огнища на болестта Африканска чума по свинете в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене, съобщиха от областната администрация.

Извънредната ситуация влиза в сила от днес - 24 юли, и ще продължи до 31 юли, като срокът, при необходимост, може да бъде удължен.

За ръководител на операциите, произтичащи от бедственото положение, е определен директорът на ОДБХ- Плевен д-р Иван Йорданов. Разпоредено е на съответните органи да организират и изпълняват дейностите по евтаназията на животните в засегнатите зони.

МВР ще осигурява охрана на всички входно-изходни пътища, където има огнища и ще подпомага ОДБХ, а кметовете са длъжни да оказват пълно съдействие. При необходимост ще бъдат използвани хора и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на областта, е посочено в заповедта.

Петров обясни, че стриктното спазване на мерките, извършвани от отговорните институции, както и съдействие от страна на местните власти и стопаните, е от изключително значение за ефективността на предприетите действия.