Белгия и Нидерландия гонят осминафинал

Спорт
12:40 - 17 Юни 2021
2461
Белгия и Нидерландия гонят осминафинал

Дания и Белгия излизат в мач от група “В” на Евро 2020 тази вечер от 19:00 часа. На “Паркен” в Копенхаген домакините ще се опитат да измъкнат поне равенство срещу един от фаворитите в турнира, за да запазят шансовете си да продължат в следващата фаза.

Поражението от Финландия на старта беше неочаквано, но и лесно обяснимо на фона на инцидента с Кристиан Ериксен, след който на неговите съотборници със сигурност не им е било до футбол.

Настроението в беглийския лагер е на другия полюс. “Червените дяволи” започнаха кампанията си с убедителна победа срещу Русия (3:0), като нито за миг не оставиха съмнение в превъзходството си. Ромелу Лукаку вкара два от головете, а отсъствието на Кевин Де Бройне по никакъв начин не се усети.

През миналата година Дания и Белгия се срещнаха два пъти в Лигата на нациите. В Копенхаген отборът на Роберто Мартинес спечели с 2:0, а в Брюксел се наложи с 4:2. Последната победа на датчаните срещу този съперник датира от 1995 година - 3:1 в евроквалификация. В родината на Хамлет помнят и триумфа срещу Белгия на Евро 84, когато “червения динамит” прави знаменит обрат от 0:2 до 3:2. 

Белгийците са в серия от 10 мача без загуба, а селекционерът им вече може да се похвали със 7 победи на еврофинали. При евентуален успех довечера, Мартинес ще се изравни с легендарния Ги Тис като треньора с най-много победи начело на “червените дяволи” на европейски първенства. 

Селекционерът на Дания Каспер Хюмланд изрази неодумението си от факта, че мачът не беше отложен след случилото се с Ериксен. В тези три дни той е имал много работа с футболистите в психологически план, а освен всичко друго отсъствието на Ериксен ще отвори сериозна пробойна в средата на терена. Очаква се неговото място да заеме Матиас Йенсен. 

Капитанът Симон Кяер, който пръв се притече на помощ на колабиралия Ериксен, ще си партнира в центъра на защитата с Андреас Кристенсен, а крайни бранители ще са Даниел Вас и Йоаким Меле. Двойка вътрешни халфове ще са Томас Дилейни и Пиер-Емил Хьойберг, а офанзивното трио ще включва Юсуф Пулсен, Каспер Долберг и Мартин Брайтуайт.

Нидерландия и Австрия направиха силен старт на Евро 2020, а днес ще преследват победата и в мача помежду си на “Йохан Кройф Арена”. “Лалетата” стигнаха до трите точки срещу Украйна в най-атрактивния мач от началото на първенството.

Успехът с 3:2 донесе защитникът Дензъл Дъмфрис, а и петте гола в двубоя паднаха след почивката. Австрия пък надви с 3:1 Северна Македония след силно второ полувреме.

Нидерландците демонстрират офанзивен и динамичен футбол, но защитата им е доста колеблива. Пред селекционера Фран де Бур стои задачата да намери точния баланс, който да превърне тима му в претендент за нещо голямо на еврофиналите. От своя страна, австрийците не блестят, но с футболисти като Дейвид Алаба и Марко Арнаутович могат да затруднят всеки съперник. 

 
“Когато Марко е във форма, винаги ще е титуляр. Той е много важен за отбора и е напълно възможно да започне от първата минута срещу Нидерландия”, заяви селекционерът Франко Фода, но той няма да може да разчита на звездата си, защото Арнаутович беше наказан от УЕФА за един мач заради поведението си след гола във вратата на Северна Македония. 

Михаел Грегорич също се включи много добре от пейката и отбеляза решаващия втори гол. Той обаче почти сигурно отново ще остане на пейката, а в отсъствието на Арнаутович мястото си в стартовия състав ще запази Кристоф Баумгартнер. Другият нападател ще е Саша Калайджич. Алаба ще е част от триото в защита, заедно с Александър Драгович и Мартин Хинтерегер. 

Арнаутович получи наказание, пропуска утрешния мач на Австрия
Травма в слабините остави Матайс де Лихт извън титулярите срещу Украйна, но защитникът на Ювентус вече тренира нормално.

Де Бур няма да прави промени в атаката и отново ще гласува доверие на Мемфис Депай и Ваут Вегхорст. Тримата в средата на терена ще са Френки де Йонг, Мартен де Роон и Жоржиньо Вайналдум, който беше над всички срещу украинците.