Белград готов да въведе 24-часов полицейски час

През следващите 15 дни битката е срещу италианския сценарий, предупреждава епидемиолог

Новини
09:15 - 27 Март 2020
2036
Белград готов да въведе 24-часов полицейски час

Следващите 15 дни са от ключово значение, броят на болните и на починалите ще се увеличаваи само при желязна дисциплина ще избегнем катастрофалния италиански сценарий, каза сръбският епидемиолог Бранислав Тиодорович за белградския вестник "Блиц".

Медикът е на мнение, че  тази и следващата седмица мерките трябва да бъдат прилагани докрай, за да се пребори страната- Погрешно да се смята, че вирусът атакува само възрастните хора, предупреди епидемиологът, предаде БТА.

"Трябва да приемем ситуацията сериозно и да слушаме препоръките на специалистите, да не излизаме от вкъщи, да поддържаме хигиена, да носим защитни средства и се надявам, че хората вече го разбраха", казва Тиодорович.

Той очаква пикът на епидемията в Сърбия да бъде около Великден, а след това тя да започне да отслабва.

Ако ситуацията започне да се влошава, не е изключено в Белград да бъде въведен 24-часов полицейски час, а също и да затворим някои квартали, каза за вестник "Курир" заместник кметът на сръбската столица Горан Весич.

Целта е да се предотврати смесването на гражданите. В такъв случай полицията ще бъде на всички улици и постоянно ще контролира движението, така направиха в Ухан, каза Весич.

Според "Курир" сръбската столица може да бъде напълно изолирана. Сценарият, който предвижда затваряне на кварталите, означава, че хората няма да могат да излизат от тези квартали. Друг, още по-драстичен вариант, предвижда да се въведе 24-часов полицейски час, посочва вестникът.

За непълни три седмици домакинствата в Сърбия са похарчили два милиарда динара /16,6 милиона евро/ за купуване на запаси в страха си от епидемията, пише вестник "Политика".

Заради увеличение на потреблението с 20 процента големите търговски вериги са увеличили пазарното си участие, а частта на малките магазини е намаляла.

За времето на пандемията най-много са пазарували по-възрастните домакинства и са купували най-много брашно, захар и тоалетна хартия, съобщи компанията "GfK", която се занимава с проучване на пазара.

В списъка на най-търсените продукти през последните три седмици бяха замразени зеленчуци, консерви риба тон, яйца, тестени храни, замразени печива и др. Проучването се основава на анализ на 32 милиона покупки в периода от 24 февруари до 15 март.

Проучването показва, че младите и по-заможните домакинства не са купували дори приблизително толкова запаси, колкото по-възрастните и тези с по-малка покупателна способност.