Белият керван потегли: Алберт Попов в битката и на гигантски слалом

Стартовете за Световната купа в алпийските ски започнаха по традиция в Зьолден - вече с публика

Спорт
20:50 - 24 Октомври 2021
2784
Белият керван потегли: Алберт Попов в битката и на гигантски слалом

Белият керван на Световната купа по ски - алпийски дисциплини потегли в новия сезон 2021-2022 по традиция в австрийския курорт Зьолден. Голямата новина е, че стартовете са с публика при нужните мерки за сигурност и допускане със зелен сертификат. Българската новина е, че нашият алпиец номер 1 Алберт Попов влиза с повече стартове и в надпреварата на гигантски слалом, освен в слалома.

Преди старта Аби сподели: "Подготовката мина перфектно, доволен съм от свършеното. Започнахме с повече гигантски слалом, където за момента не съм особено константен. Заради по-задния ми номер в Зьолден и по-топлото време очаквам да има доста дупки по трасето, когато дойде моят ред. Аз обаче се надявам дупките да са в моя полза. Тенденцията за този сезон изглежда, че ще са агресивните терени, не ледените. Малко ме притеснява това, но пък за всички е еднакво все пак."

"Аз вече показах, че в слалом и с последен номер могат да се атакуват предни позиции. На тренировките преди старта в Зьолден карах със световния шампион Солеваг и дадох и по-добри времена от него, но не се главозамайвам. Филип Зубчич пък ме би на гигантски доста сериозно, но на слалом му показах, че има и той какво да научи от мен", допълни Аби по информация от Българската федерация по ски.

В първия старт в гигантския слалом днес Алберт Попов не успя да се класира за втория манш. Той стартира с последния 71-и стартов номер и остана последен - 61-и, от завършилите състезатели. 

Марко Одермат спечели първия старт за сезона от Световната купа при мъжете. 24-годишният швейцарец остана втори в генералното класиране през миналия сезон - за Големия кристален глобус. Днес в Зьолден постигна общо време от 2:05.94 мин., след като беше трети в първия манш с 1:04.14 мин. и даде шесто време във втория 1:01.80 мин.

Втори на подиума се качи представителят на домакините и водач след първия манш Роланд Лайтингер. Третата позиция зае Жан Краньец от Словения.

Носителят на Световната купа за миналия сезон, французинът Алекси Пентюро остана пети на 62 стотни.