Белобрадова: Майките, върнали се в офиса, да взимат 650 лв. плюс заплатата

Децата на работещите родители често ходят на частни детски градини за 700 до 1000 лева на месец, мотивира се експертът от ДБ

Новини
12:38 - 26 Ноември 2021
1890
Белобрадова: Майките, върнали се в офиса, да взимат 650 лв. плюс заплатата

Майките, които се връщат на работа през 2-а година майчинство, трябва да получават в добавка минималната работна заплата от 650 лева плюс заплатата си. За това настоя експертът от ДБ Елисавета Белобрадова на преговорите по социална политика.  

Защо тези, които си остават в къщи, да взимат тези пари, а работещите, които правят жест към държавата, да не ги взимат? Най-често децата на тези родители, които се връщат на работа, не са приети в детска градина, а частните забавачки струват между 700 и 1000 лева, аргументира се експертката, известна с прякора Летящата Козила.    

По темата изоставени деца Таня Пенева от ИТН сложи акцент върху настаняването на деца в институции - да е само до 2 г., като цяло да се намали изоставянето, да се разработи цялостен механизъм за превенция.

ИТН поиска и регистър за насилници и педофили и програма за квалификация на социалните служители, както и ревизия на деинститулизацията на деца, проведена от ГЕРБ.

Елисавета Белобрадова от ДБ поиска нова система, заменяща ТЕЛК, която включва преквалификация на хора с увреждания, тя да е отчита тяхната функционалност и да им се дава възможност за работа, а на второ място - работодатели сами да водят курсовете за преквалификация - вместо услуга в Бюрото по труда.