Белослав е под вода, преля дере "Иван Вазов"

Интензивните валежи причиниха свличане на земни маси

Новини
19:22 - 11 Септември 2024
1766
Белослав е под вода, преля дере "Иван Вазов"

Пороите причиниха наводнения  в голяма част на град Белослав, включително в кварталите "Младост" и "Акации".

Интензивните валежи причиниха свличане на земни маси, наноси от сухи треви и клони, наличие на избуяла растителност – храсти и дървета, както и нерегламентирано изхвърлени строителни материали, образуващи препятствия за нормалното протичане на водата по канал по протежението на улица "Иван Вазов".

Това допринесло за преливането на дере "Иван Вазов". Поройният дъжд го запушил, от което водата започнала да се оттича към Плавателен канал 2. Има много наводнени жилищни сгради.

Количеството паднал дъжд превишава в пъти месечните валежи и е невъзможно то да бъде поето от коритото на дере "Иван Вазов", подчертават от общинската администрация. Водният обем беше няколко пъти по-голям, отколкото може да поеме всяка градска канализация, допълва местната власт.

Наводнен е главният път Варна – Белослав – Разделна в частта, преминаваща през град Белослав. Само в рамките на няколко часа улиците в ниските части на града заприличали на кални реки. След като водата се оттече, голяма част от улиците останаха покрити с кал, а инфраструктурата е в изключително лошо състояние. Частично наводнени са дворове на къщи,  има и паднали дървета. Подаден е сигнал за наводнено мазе в учебно заведение, информират от NOVA. 

Активирани са всички служби за овладяване последиците от бедствието. В акцията по почистването и овладяване на ситуацията са обединили силите си служители на Общинска администрация Белослав, органите на МВР, Областно пътно управление - Варна, Противопожарните служби, местни фирми, разполагащи с едрогабаритна техника, граждани доброволци.

Нанесените щети вече се оценяват и се извършват възстановителни работи.