Бербатов атакува Михайлов: Сградата на БФС е заложена за 30 милиона

Актуални новини
19:29 - 03 Октомври 2021
6722
Бербатов атакува Михайлов: Сградата на БФС е заложена за 30 милиона

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов алармира, че все още не е ясно колко и кои клубове ще гласуват на предстоящия на 12 октомври изборен конгрес. 

Бившият нападател на националния тим и "Манчестър Юнайтед" беше гост в предаването "120 минути" по Би Ти Ви. В него той заяви, че в изказванията си досегашният президент Борислав Михайлов си противоречи, а сградата в центъра на София, в която доскоро се помещаваше централата, е заложена.

"Клубовете са 531 официално, въпреки че БФС опитваше да ги завиши, за да не признае подписката ни. Съдът обаче я призна. На 12 октомври ще бъде конгресът, финално. Делегатите все още не са обявени, защо не са - гадаем. Трябваше да ги обявят в петък. Знаем, че са 531 отбора, ще бъде най-добрият вариант тези отбори да бъдат представени от 531 делегата, но засега не са обявени делегатите. Защо - попитайте другата страна", заяви Бербатов.

"БФС се спонсорира от УЕФА, от държавата, ако имат обща работа, и спонсори. От УЕФА парите не са усвоени, Борислав Михайлов каза, че бюджетът има 80 милиона, което са много пари. Противоречат си, защото казват, че в нашия футбол няма пари. Казват, че сградата на “Иван Асен 2” е заложена за 30 милиона, нямам представа защо", каза още той.

Бербо е категоричен, че не трябва "да се повтаря пародията" от 2018-а, когато Михайлов спечели изборите, а другият кандидат Любослав Пенев не бе допуснат до залата.

Всеки от кандидатите се бори според това, какво за него значи промяната в БФС. Ние с моят екип категорично показахме, пресконференция дадохме, обиколихме и се срещнахме с всички клубове. Личният мотив при мен е това, че искам да удържа на думата, която дадох преди време. Това че съм обещал на клубовете, това тяхно желание трябва да бъде уважено, каза Димитър Бербатов.

"Моите близки ме подкрепят. Аз цял живот съм бил активен, спортувал съм и в един момент това всичко приключи. Това е смъртта на спортиста. Спираш и вече си на друго бойно поле в живота. Тогава е много тегаво и трябва да знаеш как да се ориентираш правилно, в противен случай ще имаш труден период. Аз имах този период на лутане, в който се чудех коя посока да избера. С помощта на моите близки следвах определени знаци в живота. Сега е моментънт, който е назрял, аз да поема тази отговорност и да се опитам да донеса нужната промяна", заяви той.

"Ние ще се опитаме да направим така че това да не се допусне на този конгрес, тъй като това, за което се борим е, как да се проведе той. Опитваме се с всички сили, когато обикаляме по клубовете, да казваме това, което мислим, защото това е порочната практика, която не трябва да съществува.

Футболът е национална кауза. Всички трябва да разберат как трябва да се случат нещата на конгреса, за да не се повтори пародията от 2018 година. Делегатите трябва да гласуват пред всички. Тайната на вота се спазва. Има си параван, но делегатът трябва да се вижда пред всички. Следователно не може да си позволи да прибере бюлетина в джоба или да предаде на друг. Трябва да е интегрална бюлетина, а не отделни шест бюлетини", смята кандидатът за президент на Футболния съюз.

"Кандидатите трябва да се допуснат до залата. На миналия конгрес Любослав Пенев не бе допуснат. Не беше уважен. Представяш ли си ти си кандидат за президент. Цялото нещо върви, а ти си изолиран отвън. Какво участие взимаш? Никакво. То е смешно и трагично, ние се борим точно срещу това. Ние следваме кода на УЕФА и ФИФА и той трябва да се спазва. БФС е независима организация, но ако това се повтори, всичко ще бъде корумпирано и неглижирано. Ако нямаме какво да се крие, го правим както трябва да бъде.

Спирането на прякото излъчване на конгреса е липса на уважение и липса на прозрачност. Пускат накрая, когато вече човекът е спечелил. Това е пародия на пародиите. Сега журналистите трябва да настояват за телевизионно излъчване, за да има прозрачност. Кой ще спечели няма значение. Аз съм губил. Надпреварата трябва да е колегиална, да има конкуренция, но не и да е мръсна. В сряда изпълкома трябва да гласува тези предложения. Ние ще бъдем свидетели на това те какво са решили. Ако са решили същото като при миналия конгрес, всеки, който ме гледа в момента, да знае, че конгресът ще е абсолютно нагласен", коментира Бербо.

Бербатов отговори и на въпрос за отказването си от националния отбор: "Отказване и оттегляне са две различни неща. На този етап, на който аз се оттеглих от националния отбор, бе момент, в който трупаш знания, опит и виждаш различни неща. Започваш да осъзнаваш, че не всичко върви, както ти се иска - и управленски, личностни нападки. Хората, които са били тогава, не ми харесваше начина, по който са оперирали и действали. Аз казах "благодаря, дадох каквото можах, но не мога да работя с тези хора повече". Това с годините се потвърждава. Виж къде ни е футболът. Направил съм правилния избор, колкото и болезнен да е бил за мен. Беше като да те прободат с кама в сърцето. Много тежък избор, но трябваше да се направи. Ивелин Попов се отказа по същите причини".

Снимка: LAP.bg