Бербатов: В пълна готовност сме да поемем управлението на БФС

От три години сме готови, заяви голмайстор №1 на националния отбор

Спорт
14:30 - 14 Март 2024
1842
Бербатов: В пълна готовност сме да поемем управлението на БФС

„Готови сме от три години. Борим се толкова време, не защото така ни е скимнало, а защото имаше големи нередности и не можеше да си затваряме повече очите. Проблемите на клубовете станаха наши проблеми. Не можехме с лека ръка да се откажем. Бяхме задължени да продължим. Сега сме на финалната права, утре е денят. Готови сме, защото знаем, че сме направили всичко, което зависи от нас“, заяви Димитър Бербатов.

Бившият национал не се съмнява, че той и екипът му, в който влизат бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров, както и Мартин Петров, са в пълна готовност да поемат управлението на БФС.

„Тези три години бяха доста тежки. В същия момент научихме доста неща – където хубави, къде не толкова. Ако ни се даде възможност, след утре започва по-трудната част – да защитим всичко това, което говорим. Това ще бъде най-голямото предизвикателство.

Всичко трябва да се случва по един и същи начин. Проблемите са толкова задълбочени, че ако не им обърнем внимание, ще се задълбочат още повече. Всички заедно трябва да започваме да бутаме леко-полеко. Има бързи победи, разбира се. Това е част от процеса. Всичко минава през утре. Говорихме с всички клубове, защото така задължаваше професионалната етика. Никой друг не го направи. Това показва постоянството, с които искаме да защитим идеите си. Ние приветствахме критиката на тези срещи“, каза още бившият голмайстор на Манчестър Юнайтед.

Трябва да има правилното обединение. Знаем кой какво прави и какво говори. Знаем кой има правилният морален компас и в коя посока сочи. Някои хора нямат място, ако ние спечелим. Има хора, които толкова години са работили в БФС – сигурно са започнали с добри идеи, но по пътя някъде са ги изгубили“, продължи той.

Петър Величков трябва да влезе на Конгреса като член на Изпълкома. Ако той не влезе, има още двама или трима човека, които не трябва да присъстват на Конгреса, но ще са там. Трябва да има равнопоставеност. Когато няма, е ясно какво се търси. Футболната общественост не знае тези неща, както и много други примери. Долни неща, които не правят чест на никого. Това ни дава още повече желанието и си казваме "Правим правилното нещо".

Имаме Изпълком и хора, които оперативно са готови да застъпят моментално. Когато един човек отива на ново място, взима своя екип със себе си. Ние сме подготвени. В БФС има и кадърни хора. Когато една такава промяна настъпи, младите и образовани хора са добре дошли. Сигурен съм, че ще има такива хора, които ще искат да помогнат.

Ние може да се разбираме добре и да имаме близки отношения, но тук става въпрос за каузата, която е по-голяма от нас. Трябва обаче да се взимат тежки решения. Тепърва предстои предизвикателството. Когато вървим в правилната посока, няма какво да ни плаши“, каза още Бербатов.

„Мисля че успях, с помощта на всички в екипа, хората, които избрахме, да бъдат полезни. Опитахме да има хора от всички сфери. Хората трябва да имат капацитет да взимат правилните решения. Тежко беше да кажа и на хората, които няма как сега да бъдат в Изпълкома.

Много пъти си говорим за проблемите в детско-юношеския футбол. Процесът е навързан. Като започнем от това, че няма къде да играят. Тук влиза и работата на държавата. Трябва да я убедим да има инфраструктурни подобрения. След това следва подготовката на треньорите. Кой обучава нашите треньори? Не на последно място, моята идея е малко по-различна. Искам да съм президентът на терен и да обикалям. Да дам мотивация и амбиция на децата. Да им покажем ние откъде тръгнахме. Мотивацията в малките в днешно време е много слаба и те се разсейват лесно. Искаме да ги държим близо до топката. Не всеки ще стане добър футболист, но може да стане треньор или съдия. Ако не се погрижим за играта, продуктът ни няма да е качествен“, заяви той пред Спортал по темата за проблемите в детско-юношеския футбол.

„Това с треньорските лицензи е болна тема. Въпреки че са направени крачки към подобрение, трябват още усилия. Да водиш даден клуб с лиценза на друг треньор – това нещо трябва да бъде прекъснато. Нито един не е бил скъсан на ПРО лиценз. Предполага се, че всички са много добре подготвени. Това автоматично означава, че нашият футбол трябва да върви добре, но някъде се губи връзката.

Когато ти си треньор в детско-юношеска школа, трябва да изкараш добри футболисти. Нуждите на децата са пред твоите купи и т.н. Няма как да вземеш едни деца и да ги водиш 7-8 години. Това не е правилно. Всеки е специалист в това, което трябва да направи“, допълни бившият нападател.