Бесепарии от всички страни, съешавайте се!

Де се е чуло и видяло комунист да прави телевизия?

Коментар
16:47 - 24 Януари 2019
3506
Бесепарии от всички страни, съешавайте се!

Порочната и кръвомесителна връзка между социалистическата теория и масовата комуникация е на повече от 100 години. Още Георг Фридрих Хегел е писал по темата по времето, когато брадата на Карл Маркс едва е набождала. От 24 януари реализацията й на българска почва триумфално бе поето от Българска свободна телевизия – каналът на Столетницата, разпространяващ се безплатно като Духа на комунизма и щама H1N1.

Според марксистко-ленинските постулати, основната задача на медиите е да бъдат в услуга на обществените цели и държавната политика. Този фундаментален завет имат отговорността да изпълнят маргиналът и пишман кандидат-шеф на БНТ Стоил Рошкев, социално-психологическата кама Елена Панчукова и шилото в задника на американския империализъм Нора Стоичкова. Патриотът с разузнавачески пагони Велизар Енчев пък ще пренесе от ефира на СКАТ международническите си напъни да ни обясни прегръдките и разделите по оста Тръмп-Меркел-Путин-Ердоган от гледна точка на развития социализъм.

Всичко това е чудесно, но жестоката истина, оголена като наган в ръката на стар болшевик и като задника на работническата класа е, че комуноидите и медиите са в обществен антагонизъм като дует „Ритон” и Георги Христов, като Левски и ЦСКА, като „Господари на ефира” и Дидие Щосел, като Елена Йончева и Цветан Цветанов.

Да дадеш на ляво-прогресивната паплач да се занимава с телевизия е все едно да накараш Динко от Ямбол да води „120 минути”, а Албена Вулева – „Панорама”. Партия, която генетично залага бомби, не генерира новини. Освен, разбира се, ако говорим за криминалната хроника. Тя умее да работи само с пропаганда – процес, изискващ пълно доверие и никакво разбиране от страна на аудиторията, която априори е нискообразована, често сенилна и само бегло заинтересована. Всяко твърдение трябва да бъде извадено от контекста си, вложено в тенденциозността на предварително заплануваната идея и представено под формата на страх, неяснота, объркване, дезинформация или откровена лъжа.

Интересно как Българската свободна телевизия ще успее да внедри марксисткия подход в мултимедийните пакети на второто десетилетие от 21-и век. Аз залагам на гръмовно фиаско и скоропостижно закриване. Като на магазинче за алкохол посред арабската диаспора около „Халите”. Като на представителство на фирма за производство на хладилници в Чукотка. БСП няма никаква работа да се занимава с телевизия. По-добре да се върне към вривяването на влакове – това поне доказано го умее. А и конкуренцията е по-малка.