Бетис и Рома отдалечиха Лудогорец от Лига Европа

Орлите ще гонят дивото във Вечния град

Спорт
23:45 - 27 Октомври 2022
1464
Бетис и Рома отдалечиха Лудогорец от Лига Европа

Лудогорец загуби с 0:1 от Бетис в Лига Европа и ще трябва да играе решаващ мач срещу Рома в Италия, където ще търси продължаване напред в турнира. Гостите от Испания решиха срещата в Разград с точен изстрел на френския атакуващ халф Набил Фекир в 56-ата минута. 

Най-очакваният от феновете на Лудогорец мач - този между ХИК и Рома, донесе много емоции, но и неблагоприятен за българския тим резултат. Играчите на Жозе Моуриньо спечелиха трудно с 2:1, като събраха 7 точки в група С. Толкова има и Лудогорец, но "орлите" са пред Рома заради победата в директния двубой.

Това на практика означава, че българският шампион ще трябва да не загуби последния мач в Рим, ако иска да удържи заветната втора позиция.

Иначе на стадиона в Хелзинки Рома можеше и да се размине с победата, но получи сериозно съдийско рамо. При 1:2 великолепен гол на домакините бе отменен след намеса на VAR, но решението бе изключително спорно.

Сметките не са особено сложни - Лудогорец излиза в Рим следващия четвъртък срещу Рома в последен мач от групата си в Лига Европа, който трябва да определи пътя на българския шампион напролет. Двата отбора са с по 7 точки на второ и трето място в групата, но "орлите" от Разград имат предимство в преките срещи заради победата им с 2:1 на старта на групата.

Това означава: Победа на Рома прави италианците втори, българският първенец е трети. Всякакъв друг резултат праща Лудогорец на втората позиция, а римляните - на третата. Избегне ли поражение, отборът на Анте Шимунджа остава в по-силния турнир и напролет.

Ако е втори, представителят на нашата страна ще играе в плейофите на Лига Европа през февруари срещу отбор от третите в групите на Шампионската лига, които отпадат там. Имена като Аякс, Барселона и Севиля вече са сигурни за този етап, може да видим там и Ювентус, Атлетико, Шахтьор...

Ако е трети, Лудогорец отива на плейоф в Лигата на конференциите срещу отбор на второ място в групите там. И това е нелошо постижение, а турнирът - макар и по-слаб на хартия, носи пък по-добри шансове за далечен европейски пробив.

Защото ако плейофът в Лига Европа изглежда "висока топка", то този в Лига на конференциите може да донесе мачове срещу Лех, Партизан, Днипро - отбори, които без да са за подценяване, не са като "танкерите" от Шампионската лига.