Без изненада: Милан детронира Интер

Спорт
21:13 - 22 Май 2022
4944
Без изненада: Милан детронира Интер

Милан е новият шампион на Италия! След 11-годишно чакане миланският гранд спечели своето 19-о Скудето, с което се изравнява по титли с досегашния първенец Интер. “Росонерите” завършиха на първото място в Серия А с актив от 86 точки. Това стана след днешния решаващ двубой като гост на Сасуоло.

В него Дявола изигра страхотно първо полувреме, с което си гарантира победата с 3:0 след две попадения на Оливие Жиру и гол на Франк Кесие, за когото това най-вероятно беше последен мач с екипа на тима. По този начин Милан записа нужната победа и триумфира с титлата на страната за първи път от сезон 2010/11 насам.

Стефано Пиоли не е направил нито една промяна в стартовия си състав след успеха с 2:0 над Аталанта. Така Оливие Жиру отново води атаката на тима, а от по-задни позиции му помага триото, съставено от Алексис Салемакерс, Раде Крунич и Рафаел Леао. Домакините са подредени в 4-3-3 с обичайните играчи в нападение: Берарди, Скамака и Распадори.

Атмосферата на стадиона беше като че ли Милан е домакин - 18 хиляди фенове на “росонерите” присъстваха на съоръжението, заемайки почти целия му капацитет. Преди първия съдийски сигнал те дори показаха хореография, изписвайки: "Винаги ще бъдем с теб".

Малко преди началото на двубоя Пиоли и Сандро Тонали получиха месечните си награди съответно за най-добър треньор и най-добър футболист в италианския елит, а на Майк Менян му беше връчен призът за вратар номер 1 през сезона в Калчото. Междувременно, капитанът на Сасуоло Франческо Манянели се сбогува с домакинските привърженици, тъй като това е последният мач в кариерата му.

Росонерите стартираха двубоя много силно, като в първите десет минути като по чудо не стигнаха до гол. Първо Жиру стреля опасно с глава, но го направи в обсега на Андреа Консили и вратарят изби топката. Малко след това Тонали се пребори за топката точно пред наказателното поле и изведе Леао, но Джан Марко Ферари се хвърли на пътя ѝ. Секунди по-късно при центриране от корнер топката се отклони в тялото на Фикайо Томори и влизаше във вратата, но Максим Лопес я изчисти от голлинията. Почти веднага след това Салемакерс беше изведен сам срещу вратаря, който обаче отрази шута му. В 12-ата минута Консили направи поредната си намеса, този път след изстрел на Леао.

Пет минути по-късно гостите най-после преодоляха съпротивата на противника. Тогава Леао отне топката от Каан Айхан в средата на терена, след което лесно го преодоля и стигна до наказателното поле, където потърси пас към Жиру. Топката рикошира в Лопес, но все пак отиде при нападателя, който със своя шут я промуши между краката както на Ферари, така и на Консили за 1:0 в полза на "росонерите". Натискът на Милан продължи и в минутите след попадението. Тонали отправи страховит далечен изстрел, който обаче беше избит със страхотно спасяване на противниковия вратар. При последвалия корнер Салемакерс можеше да удвои преднината, но Консили отново направи решаваща намеса. Атаката продължи и се откри нова възможност пред "росонерите", но се оказа, че Крунич е фаулирал стража.

В 32-ата минута Ферари тръгна да се лъже с Леао, който обаче първо му отне топката, а след това я подаде към Жиру, който отбеляза втория си гол в мача. Само четири минути по-късно Крунич отне топката от Лопес и я предостави на Леао, който даде пас на непокрития Кесие, а халфът направи аванса на гостите още по-убедителен със своя шут. Това беше трета асистенция за португалското крило в двубоя. Леао го постигна още преди почивката - нещо, с което не може да се похвали друг играч на тима от 2004/05 насам. Едва в 43-ата минута домакините принудиха Майк Менян да се намеси за пръв път в срещата. Тогава Давиде Фратези стреля с глава след центриране от пряк свободен удар, но вратарят успя да избие топката.

Домакините започнаха втората част по-смело и поеха инициативата. В 49-ата минута топката се удари в ръката на Тео Ернандес и се върна при Берарди, който след това я прати над вратата. Съдията реши, че няма основания за дузпа. Малко след това италианският национал опита и задна ножица, която не се оказа успешна. Постепенно мачът навлезе в спокоен ритъм без сериозни положения за гол. В 72-ата минута 40-годишният Златан Ибрахимович влезе в игра на мястото на Жиру, като има вероятност това да е последният двубой в славната му кариера. Само шест минути по-късно именно шведът се разписа с глава, но попадението беше отменено заради засада на асистиралия му Леао. В 81-ата минута на терена се появи и титулярният капитан на гостите Алесио Романьоли, за да може да запише последните си игрови минути с екипа на тима.

Междувременно, домакините също направиха символични смени. Така в игра се появи 38-годишният Федерико Пелузо за последния си мач за отбора, а Консили отстъпи мястото си, за да може третият вратар Джакомо Саталино да запише дебюта си за “неровердите”. През същото време Пиоли започна да се забавлява с феновете на своя тим. В 86-ата минута гредата попречи на Мерт Мюлдюр да вкара почетен гол с далечен шут, а последното чисто положение в мача беше за Давиде Калабрия, чийто удар беше спасен от противниковия страж.

Интер надви Сампдория у дома с 3:0 в мач от последния, 38-и кръг на Серия А, но въпреки това тифозите на „Джузепе Меаца“ тъгуваха след последния съдийски сигнал, тъй като големият местен съперник Милан успя да спечели своя мач и така завоюва шампионската титла на Италия. „Нерадзурите“ надвиха Самп, благодарение на два гола на Хоакин Корея и едно попадение на Иван Перишич. В крайното класиране те са на второ място с 84 точки (с 2 по-малко от Милан). В същото време Сампдория е 15-и с 36 точки на сметката си.

На своя стадион хората на Симоне Индзаги започнаха по-добре, като първото им по-опасно положение дойде едва в средата на първата част. В 25-ата минута Лаутаро Мартинес засече центриране на Иван Перишич, но не насочи топката добре от близко разстояние.

В 38-ата минута Лаутаро отново надскочи защитата на генуезците и стреля, но Емил Аудеро направи стархотно спасяване.

Три минути след началото на втората част Николо Барела получи топката в наказателното поле и веднага стреля, но вратарят на Сампдория се отличи с ново зашеметяващо спасяване.

Минута по-късно кълбото отново стигна до Барела, който този път комбинира с Перишич и хърватинът се разписа.

В 55-ата минута след добра комбинация на границата на наказателното поле, Хакан Чалханооглу пусна топката към Хоакин Корея и нападателят я прати клинично в мрежата – 2:0.

Този гол свали гарда на тима на Марко Джампаоло и две минути след втория гол Самп инкасира и трети. Корея бе оставен съвсем сам в наказателното поле и преодоля Аудеро за втория си гол в мача.

След час игра Иван Перишич бе контузен и се наложи да бъде изнесен с носилка от терена.

В 69-ата минута Лаутаро бе най-ориентиран при една избита топка и стреля, но ударът му бе блокиран. До края на срещата двата отбора свалиха оборотите и не се стигна до повече опасни положения пред някоя от двете врати.