Без конкуренция: Георги Лапчев няма срещу кого да се яви на изборите в Царево

Много е вероятно да няма нито един издигнат от партия или Инициативен комитет срещу кмета на ГЕРБ в морската община

Новини
19:08 - 26 Юли 2019
4065
Без конкуренция: Георги Лапчев няма срещу кого да се яви на изборите в Царево

Изборите в Царево ще приключат днес, около 19:30 часа. Тогава ще е завършила общинската конференция на ГЕРБ, на която се очаква местният актив да номинира Георги Лапчев за трети мандат, информира Флагман.бг.

След утвърждаването на кандидатурата му от Изпълнителната комисия на партията в София, Лапчев може да отвори шампанското и да празнува. Той ще е новият-стар управник на южния ни черноморски курорт, а Царево е на път да влезе в новата политическа история като българска община, в която няма да има друг кандидат-кмет. Впрочем ситуацията тук е аналогична с тази в Поморие, където към момента няма нито един мераклия да се състезава срещу Иван Алексиев в неговия победен ход към трети мандат. Там опозиционна фигура на Алексиев и управлението му така и не се появи през целия му мандат.

В Царево картината е малко по-различна, макар и също толкова необичайна. Започна обратното броене - три месеца преди местните избори, които ще бъдат на 27 октомври - един след друг основните претенденти за кметския стол, които усилено бяха спрягани в Царево, започнаха да капят като зрели круши.

Основният опозиционер до последния момент – Станислав Добрев, който преди четири години се опита да бутне кмета и вкара група в Общинския съвет, днес не изглежда ентусиазиран отново да се кандидатира за кмет.

„Ще бъда честен с вас – не съм убеден, че има смисъл да се кандидатирам. Ситуацията не е по-различна от 2015 година. Сериозно обмислям не само неявяването ми за кмет, а цялостното ми участие в политиката, защото не виждам как би могло да стане, да се води битка с това статукво е наивно“, каза Станислав Добрев, който е бивш зам.-кмет на Общината от първия мандат на Лапчев, архитект.

Мнозина го определят като най-добре подготвеният опозиционен общински съветник в цяла Бургаска област, безспорен авторитет, който има широки познания, култура, визия. Оттеглянето му ще е безспорна загуба за Царево. Без Станислав Добрев другият негов съратник Емил Пейчев, също общински съветник от ЗНС, едва ли ще тръгне сам като наивен Дон Кихот да се бори с вятърни мелници.

Изненадваща развръзка има и около фаворита на БСП Живко Жеков, чиято кандидатура срещна сериозна подкрепа на „Позитано 20“ - лично депутатът и водач на бургаската листа Петър Кънев дълго време го убеждаваше, че трябва да излезе срещу Лапчев. Жеков бе силен коз на левицата, защото покрива всички критерии - местен/свестен/известен – солиден кандидат, който можеше да обърка доста сметки в морската Община.

„На 99 % съм се отказал да се кандидатирам. Имам достатъчно ангажименти в бизнеса си, (съдружник е във фирма за производство на пластмасови продукти, б.а.), а и не се виждам като кмет. Аз съм човек от бизнеса, казах го и на Петко Арнаудов, и на Петър Кънев, в производството съм от 90-те години и смятам да остана, защото се чувствам по-полезен за обществото. В последните месеци всички ме притискат да се явя – даже хора от десни партии, но нямам политически амбиции. Ако ме номинират за съветник, може би ще приема, защото имам определени виждания и идеи, които смятам да прокарам, но... дотам“, каза пред Флагман.бг Живко Жеков, който и към настоящия момент е общински съветник от БСП.

След неговия отказ вариантите за социалистическата партия са три. Първият - Яни Янев, лидер на БСП в Царево, който има бизнес в сферата на дърводобива, вторият – на Димитър Гочев и третият – да не издигат кандидат, което към този момент изглежда най-вероятно, но би се изтълкувало като вдигане на бялото знаме преди да е почнала битката.

Проблемът е, че в БСП не вярват, че с Яни Янев или Димитър Гочев ще запишат достоен резултат. По-скоро си дават сметка, че гласовете им ще паднат още повече. Димитър Гочев от известно време дори живее в Бургас и все по-рядко се прибира в родния си град.

По информация на Флагман.бг ГЕРБ ще обнови част от листата си с общински съветници. Новината на деня, която днес ще бъде съобщена е, че председателят на настоящия ОбС Даниел Скулиев се оттегля. Причината е новият закон за конфликт на интереси, който поставя адвокатите в изключително деликатна ситуация.

Скулиев, който е специалист в търговското право, реално ще трябва да прекрати адвокатската си практика, ако остане в Общинския съвет, защото законът му забранява да работи с фирми, които имат взаимоотношения с Общината.

На миналите местни избори той постигна впечатляващ резултат и получи 1400 лични преференции. За справка – Георги Лапчев стана кмет на първи тур с 3200 гласа.

Извън БСП, ГЕРБ и евентуално коалиция около Станислав Добрев трудно друг ще може да вкара съветник в Царево. Дико Градев, който преди четири години бе кандидат за кмет на НФСБ, ще се кандидатира от името на „Българска пролет“ на Велизар Енчев, но шансовете му изглеждат илюзорни и кандидатурата му е крайно несъстоятелна.

В Лозенец настоящият кмет на ГЕРБ Женя Гандиева изглежда сигурен кмет, а в Ахтопол сблъсък ще се получи, ако бившият кмет Атанас Желязков излезе срещу настоящия кмет от ГЕРБ Станислав Димитров. Желязков обаче е на ръководна позиция в голяма бургаска фирма и едва ли ще напусне, за да се върне в Ахтопол, където и без това няма да има особени правомощия.