Без кворум за извънредното заседание, депутатите ще направят втори опит

Новини
20:07 - 21 Май 2024
1952
Без кворум за извънредното заседание, депутатите ще направят втори опит

Фалстарт в началното на среднощното заседание на парламента, свикано преди час по искане на ГЕРБ-СДС и ДПС. Депутатите не можаха да съберат кворум, след като само 111 се регистрираха.

Заседанието трябваше да започне в 19,30 часа, но се отложи с 20-ина минути, за да се съберат всички, а и за да се върнат операторите на БНТ, без които няма излъчване на заседанието нито на сайта на парламента, нито на телевизорите в сградата.

Регистрираха се 61 от ГЕРБ-СДС, един от ПП-ДБ, 30 от ДПС, 11 от БСП, шестима от ИТН и двама от независимите депутати.

От "Възраждане" пък отсъстваха цял ден.

Извънредното заседание е за изслушване на шефа на КЕВР Иван Иванов и зам.-министър на енергетиката, понеже министърът отсъства, за евентуалния скок на цените на тока от 1 юли.

Още в петък от БСП поискаха изслушването на Иванов да влезе в дневния ред за днес, но им бе отказано. И днес депутатите изгубиха един час в спорове нужно ли е да го изслушват, но така и не го повикаха. След края на заседанието пък ПП-ДБ обявиха, че ще съберат подписи за изслушване на енергийния министър Владимир Малинов по същия повод другата седмица.

Малко след тях ГЕРБ-СДС обявиха, че са внесли искане в парламента за извънредно изслушване на ръководството на КЕВР и Министерството на енергетиката още днес.