Без национала Минчев Спарта падна на финала за купата

Градският съперник Славия триумфира с отличието

Спорт
11:01 - 04 Май 2023
1186
Без национала Минчев Спарта падна на финала за купата

Славия (Прага) победи с 2:0 големия си местен съперник Спарта и триумфира с Купата на Чехия за седми път, откакто страната е независима.

Двата отбора се срещнаха за първи път на финал за националния трофей от 21 години и едва за втори път след разпада на Чехословакия.

Давид Дудера даде преднина на Славия в 59-ата минута, след като стигна до отскочилата топка след центриране от корнер и я прати неспасяемо до далечната греда.

Пет минути по-късно защитникът на Спарта Филип Панак си отбеляза злополучен автогол. Отборът на Спарта можеше да направи финала на мача и доста по-драматичен, тъй като в самия край на два пъти уцели гредите.

За Спарта не игра българският нападател Мартин Минчев, който беше наказан за два мача заради червения картон, който получи в мача за първенството срещу Виктория (Пилзен) в последната седмица на април.

От клуба опитаха да намалят наказанието му, но федерацията не се отнесе благосклонно към жалбата им.

Така Спарта губи втори пореден финал за Купата, след като миналата година бяха победени от Словачко (Ухерске Храдище).

Освен премията от 1,5 милиона чешки крони (63 874 евро), Славия си гарантира място в третия предварителен кръг на квалификациите в Лига Европа.

Ако Славия спечели и шампионската титла, което изглежда много вероятно, то в Лига Европа ще влезе следващият в класирането на първенството отбор.