Без национален празник за 10 години?

 По този начин ще се разбере коя дата се почита най-много от българите

Топ
06:08 - 22 Октомври 2022
7925
Без национален празник за 10 години?

Идеята да няма национален празник за период от 10 години е на великотърновските историци проф. Петко Петков, проф. Милко Палангурски и проф. Пламен Павлов. По този начин ще се открои коя дата е най-предпочитана и важна за българите.
 
Мотивът на историците е, че нито веднъж официален празник у нас не е определян след обществено допитване или предложение, а е налаган от държавата.

От 1879г. до 1990г. страната ни не е имала национален празник, а само официални празници.

Предложението ще бъде обсъдено на научна конференция във Великотърновския университет с участието на водещи учени от цялата страна, допълва БНР. 

По време на форума ще бъде дискутиран българският празничен календар и възможностите за създаване на единна система за отбелязване на важните дни от българската история.

България да няма национален празник през следващите десет години, а само официални дати в календара. По този начин ще се разбере коя дата се почита най-много от българите, за да се отбелязва като националниян ни празник.

Проф. Петко Петков е един от инициаторите националния празник на България да бъде 24-ти май, а не 3-ти март. Въпреки идеята си, той не намира за необходимо страната ни да има национален празник. Според него официалните светски празници в България са много смесени и със стария и новия календар. Той дава пример с Априлското въстание, Освобождението и гибелта на Левски.