Без паника! Тестват сирените в 12 града у нас

Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация

Новини
16:14 - 29 Септември 2020
924
Без паника! Тестват сирените в 12 града у нас

На 1 октомври в 11 часа в 12 града в страната ще бъде задействана сиренната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и Стара Загора, както и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“.

Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация. В тревогата ще участват и интегрираните към националната система локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия, съобщиха от Областна администрация Враца.

Системата се тества два пъти годишно, в първия работен ден на месец април и на месец октомври в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност. Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите.