Без проблеми за фаворитките в Гуадалахара

Спорт
11:41 - 19 Октомври 2022
1646
Без проблеми за фаворитките в Гуадалахара

Бианка Андрееску от Канада се класира за третия кръг на последната за сезона надпревара от сериите WTА 1000 в Гуадалахара (Мексико) с награден фонд 2,527 милиона долара.

В мача между две от тенисистките с титли от Големия шлем победителката в Откритото първенство на САЩ през 2019 година Андрееску надделя над двукратната шампионка от Уимбълдън Петра Квитова (Чехия) с 3:6, 6:2, 6:0 след 2:11 часа игра.

Загубата лиши Квитова от шансове да се класира за Финалния турнир на най-добрите във Форт Уърт (САЩ), който започва на 31 октомври. Чехкинята се нуждаеше от класиране на финал, за да запази надежди за осмо участие в надпреварата на осемте най-добри през сезона, която тя спечели през 2011 година. 
 
Мария Сакари (Гърция), Каролин Гарсия (Франция) и Даря Касаткина (Русия) също преодоляха втория кръг.

Номер 4 Сакари се наложи над украинката Марта Костюк с 6:4, 6:4, а седмата поставена Касаткина беше още по-убедителна срещу китайката Лин Чжу и спечели с 6:1, 6:2.

Номер 6 Гарсия, която е десета в света в момента, имаше най-трудна задача срещу канадската квалификанта Ребека Марино, но стигна до драматичен успех с 6:7(2), 6:3, 7:6(5). 

Марино пласира 24 аса и на два пъти беше само на две точки от първата си победа над състезателка от топ 10. При 6:5 в третия сет и сервис на съперничката канадката поведе с 30:0, но не успя да удържи преднината си. След това в тайбрека тя навакса изоставане от 1:4 и обърна до 5:4, но с три поредни точки Гарсия все пак триумфира след малко повече от два часа и половина игра. 
 
Действащата шампионка на Уимбълдън Елена Рибакина (Казахстан) пък стартира в турнира с успех над бившата номер 1 в света Каролина Плишкова (Чехия) със 7:6(5), 6:2. Рибакина, която пласира 9 аса, обърна първия сет след изоставане от 3:5 гейма, а след това във втората част направи серия от четири поредни гейма, за да спечели след 76 минути игра. 

Състезаващата се за Казахстан рускиня ще срещне поставената под номер 3 Джесика Пегула (САЩ) във втория кръг.