Без провокации откриха “скандална” изложба в Пловдив

Политици бяха обещали да спрат проявата дори и с незаконни средства

Новини
12:10 - 05 Юли 2019
2054
Без провокации откриха “скандална” изложба в Пловдив

Без ексцесии, противно на очакванията за остра съпротива, както още през пролетта се зарекоха местните политици от ВМРО, снощи в пловдивската галерия “Склад” беше открита изложбата “Балканска гордост”, част от програмата на “Пловдив — Европейска столица на културата”. 

Преди месеци воеводите заплашиха с гражданско неподчинение, ако проектът “Балканска гордост” не бъде свален от програмата на “Пловдив — Европейска столица на културата” и поискаха оставката на артистичния директор на фондацията “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

На специална пресконференция тогава депутатът Александър Сиди определи събитието като “скандално и неприемливо” и обеща да го възпрепятства по всякакъв начин, дори с използването на незаконни средства.

Едва десетина протестиращи, “въоръжени” с плакати, на които пишеше “Не преминавай от другата страна”, тихо и кротко изчакаха откриването на изложбата снощи и си тръгнаха след половин час.

Десетина протестиращи пред галерията призоваха посетителите на културната проява да "не преминават от другата страна"

Проектът “Балканска гордост” на фондация “Глас” включва фотографска изложба и музикално събитие, посветени на гей парадите в балканските столици. Фотографиите са изложени на 4-ия етаж в галерия “Скрад” — бившия тютюнев склад в Тютюневия град в Пловдив.

Закриването на изложбата е на 16 юли. Тогава ще се проведе дискусия, в която ще се включи проф. Ивайло Дичев и представители на Белград Прайд и на София Прайд. Предвиден е и акустичен концерт на Мила Роберт.

Фотографиите ще за изложени в галерията до 16 юли