Без телефон в клас и в Гърция

Новини
20:08 - 06 Септември 2024
731
Без телефон в клас и в Гърция

Гръцките ученици ще трябва да държат мобилните си телефони в чантите си по всяко време на занятия със започването на новата учебна година на 11 септември.
Новите разпоредби бяха обявени след среща между министър-председателя Кириакос Мицотакис и министъра на образованието Кириакос Пиеракакис. 
 
„Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден“, заяви Мицотакис при обявяването на кампанията „Мобилният телефон в ученическата чанта“.

Съгласно новите правила учениците, които не ги спазват, ще да бъдат отстранени за един ден. В случай на повторно нарушение учителите имат право да отстранят учениците от часовете за няколко дни. А всеки, който снима съучениците си или учителите си без разрешение, може да бъде изключен от училище. 
 
„Не очакваме непременно 100% спазване на правилата от първия ден, но искаме децата, техните родители и преподаватели да разберат колко е важно учениците да са съсредоточени изцяло върху образователния процес в училище“, каза Мицотакис, цитиран от Евронюз.

Тези разпоредби са продължение на новите правила, обявени от Пиеракакис през март, според които учениците са заплашени от изключване за снимане на съученици и осмиването им онлайн.

За първи път обаче в Гърция се въвежда широка система от наказания за борба с използването на мобилни телефони в училище, което длъжностните лица наричат „значително разсейване“.