Безбожници: Русия съсипа с ракети 200-годишна катедрала в Одеса (СНИМКИ)

Спасо-Преображенската катедрала е една от най-големите православни църкви

Новини
10:50 - 23 Юли 2023
5518
Безбожници: Русия съсипа с ракети 200-годишна катедрала в Одеса (СНИМКИ)

Русия е ударила с "високоточни" ракети "Оникс" и крилати ракети "Калибър" 200-годишната Спасо-Преображенска катедрала в центъра на Одеса.

Няколко силни експлозии наред прогърмяха в Одеса в резултат на ракетна атака към 1 часа през нощта на 23 юли. Тревогите в телеграм канала, както и сирените в града, се включиха в 00.38 часа. Ракетната атака продължи до 01.30 ч.

Повреден е Спасо-Преображенският събор в центъра на Одеса. Има още много разрушения. Има ранени и пострадали цивилни граждани. Информацията се уточнява, съобщават одеските телеграм канали.

"Одеса. Поредната нощна атака от нечовеци. Има щети по гражданската инфраструктура, жилищни сгради и религиозна институция. Информацията за пострадалите се уточнява", коментира председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Спасо-Преображенската катедрала в Одеса е една от най-големите православни църкви. Строителството на първоначалната сграда е започнато през 1794 г. Църквата е осветена през 1808 г. Катедралата е разрушена през 1936 г. Възстановена е на същото място в началото на 2000-те години.

Най-малко един човек е загинал, а 18, сред които и четири деца, са били ранени при поредната руска атака срещу Одеса, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.