Бездомник върна изгубено портмоне с пари на собственика му

Георги няма и два лева в джоба, но е избрал да е честен пред себе си и останалите

Новини
15:17 - 25 Декември 2022
7861
Бездомник върна изгубено портмоне с пари на собственика му

Една история за доброто, което не е облечено в лъскави дрехи, а се случва тихо. Бездомен мъж от Варна върна изгубено портмоне със 700 лева на собственика. Ивелина Клечанова от Варна загубила портмонето си дни, преди да замине на екскурзия в чужбина. Не е предполагала, че някой ще й го върне.

"Не се разплаках, като разбрах, че съм си загубила портфейла, нито от притеснения, нито, когато се обадиха, че е намерен, а нещо ме сграбчи за гърлото като казаха, че е бездомник", разказва тя пред БНТ.

Човек от улицата, когото удобно не забелязваме. Не за първи път намира изгубена вещ. Обикновено я носи в полицията или в близкия офис на един от мобилните оператори във Варна. Свикнал е да ходи там, за да се стопли, да си поговори и да разгледа.

"Георги няма и два лева в джоба. Заложи си телефона за 20 лева, за да има какво да яде, но въпреки това връща парите, устройствата, а ние правим всичко възможно да намерим техния собственик", казва Християн Димов.

Георги живее в свой собствен свят. Трудно е да проследиш мисълта му. И макар да губи връзката с реалността, пази човешкото в себе си. Помни всяка намерена вещ и нейния собственик. Помни и Ивелина.

"Ставаше въпрос за 711 лева. Описани са като банкноти и монети, лични документи със снимка, с подпис. Той просто е решил по този начин да живее. Може да няма, но да е честен пред себе си и всички останали", казва Християн Димов.

Ивелина е благодарна за проявената човещина:

"Занесох му спален чувал, одеало, оставих му и парички. Държа се сякаш е най-естественото нещо, което може да направи".

Георги избира съвестта пред комфорта и все така незабележим, се изгубва сред хората. Разпознаваем е единствено за тези, на които е предал доброто.