Бездомникът, издъхнал от студ в центъра на София, отпратил Спешна помощ с думите: И да умра, на вас какво ви пука?!

Общество
13:49 - 18 Декември 2023
5243
Бездомникът, издъхнал от студ в центъра на София, отпратил Спешна помощ с думите: И да умра, на вас какво ви пука?!

55-годишният мъж, който бе намерен мъртъв тази сутрин в района на Петте кьошета в центъра на София, за което Lupa.bg пръв съобщи по обяд,категорично е отказал да бъде настанен в приют, научи Lupa.bg.

Снощи е бил получен сигнал на 112, че клошар бедства в студа и на място веднага се е отзовал екип на Спешна помощ. Лекарите пристигнали около 21,30 часа. Човекът обаче яростно е отказал да бъде прибран и твърдял, че има къде да пренощува. "А и да умра, на вас какво ви пука?", казал на медиците клетника. Съгласно инструкциите, той няма как да бъде насила въдворен в лечебното заведение, въпреки че първите признаци на премръзване вече са били налице.

Сигналът, че бездомника е издъхнал от премръзване, е получен тази сутрин в 9,45 часа, потвърдиха от столичната Спешна помощ. Оттам потвърдиха информацията на Lupa.bg, че става дума за бездомен човек, обитавал района от известно време. Често е бил пиян. Посещаван е бил от спешните медици и през нощта, но отказал тяхната помощ. Не е ясно по кое време е поинал, на според медици, най-вероятно това е станало около 4-5 след полунощ.

По данни на НИМХ минималната температура тази сутрин е била минус 6 градуса. Издъхналият мъж е първата жертва на бялата смърт в София за тази зима, но не и в България. В края на ноември месец мъж издъхна от измръзване в Казанлък.