Безлов : Шенген е счупен , има "мигрантски рекет"

Анализаторът смята, че Нидерландия ще се откаже от позицията си да възпрепятства държавата ни за свободната зона

Новини
11:33 - 28 Октомври 2023
3643
Безлов: Шенген е счупен, има "мигрантски рекет"

"Не само Шенген е счупен. Счупени са няколко неща по отношение на вътрешната политика на Европа, респективно има проблеми с външната политика. Дъблин е счупен, безспорно." Това заяви по БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"Виждаме огромна вълна от икономически мигранти в Европа, които започват да предизвикват рязко нарастване на влиянието на десните партии. Най-драстичният пример е Швеция", отбеляза Безлов. По думите му, центристките партии отиват надясно в тяхната мигрантска политика, а това създава много голям проблем на онези, които са останали извън Шенген.

Според него последният коментар на Марк Рюте дава сигнал, че Нидерландия може да се откаже от позицията си. Там през ноември предстоят парламентарни избори, а Нидерландия е много сложна в политическо отношение страна, допълни анализаторът.

"Вероятно там ще има сериозно разместване. Рюте няма да е повече премиер-министър. Неговата партия е много разделена спрямо миграцията."

Според Безлов възстановените вътрешни проверки по границите в рамките на Шенген не решават проблема.

"Ако искате да спрете (мигрантите – бел. ред.), трябва да правите огради."

"Мигрантският поток не иска да остава тук. Ние нямаме страховете на Швеция, Австрия, Нидерландия", коментира Тихомир Безлов.

"Средният българин вижда, че от това нищо няма да стане за момента и не се безпокои особено. Той трябва да се безпокои от други неща – ние нямаме никаква мигрантска политика, за разлика от Западна Европа", посочи анализаторът. Той изрази мнение, че заради демографската криза трябва да търсим модел, мигрантска политика, хора, защото "това е неизбежната тема".

Драмата на Западна Европа е, че искат нашите лекари, инженери, изследователи, но същевременно освен тези хора там отива и "най-ниският слой - криминали, ромското малцинство", каза Безлов.

"Не си представям, това е много скъпо и сложно за нас, да направим голяма, систематична, дълга кампания в медии, с опиниън мейкъри. Нямаме ресурсите и традициите за такова нещо", смята анализаторът относно възможните ходове на страната ни за евентуален натиск.

Безлов изрази надежда, че "ако Австрия остане сама, след като Нидерландия се дръпне и има достатъчно голям натиск от страна като Германия, може да се направи нещо". Той не изключва и тип "мигрантски рекет", но определи това като "грубо".