БЕЗОЧИЕ: Генерал Наплатанов се емна да хули свои колеги по фейсбук

Момчил Риладжиев - бивш заместник на Николай Русев, разобличава от седмици кадровите грешки на "Графа"

Общество
08:30 - 04 Октомври 2024
10269
БЕЗОЧИЕ: Генерал Наплатанов се емна да хули свои колеги по фейсбук

Смъртта на двамата офицери от Трета авиационна база - подп. Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха с учебно-тренировъчния самолет L-39 при сложна маневра, повдигна редица въпроси в бойната авиация и извади на показ неочаквани междуособици, включително между командния състав на "Граф Игнатиево" и екс въздушни асове.

От няколко седмици в онлайн пространството се разразява словесен дуел между командира на базата ген. Николай Русев, а обект на неговите критики е известен авиатор и бивш негов заместник на ескадрила - Момчил Риладжиев.

Момчил Риладжиев

Към днешна дата пилотът се занимава с любителски лупинги и делтапланеризъм, но военната му експертиза извади на показ редица пробойни в покрива на "Графа". Става въпрос за опита на Риладижев да разкрие без редовно подпечатаните с гриф "секретно" подробности за действията на шефовете във ВВС по отношение на летателния личен състав и техниката.

От серия негови публикации стана ясно, че и при фаталния последен полет на Димитров и Дункин преди планираното авиошоу на "Графа" не са били спазени редица изисквания, в това число дори на чешкия производител на самолета за пределни височини при изпълнението на определени бойни фигури.

Наред с това повдигна и въпросите за летателните часове на асовете ни, както и за насилването от страна на командването преди зрелища като въпросното авиошоу към пилоти с недостатъчна подготовка в текущата година.

И докато досега Русев мълчеше и на общо основание публикуваше хапливи коментари срещу въпросите, завалели след смъртта на двамата пилоти през септември, за начина, по който управлява авиобазата, днес си позволи директно да направи обръщение срещу бившия си заместник:

"Момчиле, поболя се нещо ти, приятелю! Забрави на коя маса си се хранил и в чия къща си намирал подслон! Вина не можеш да ми вмениш! Не и ти! Но виж, ако ти тежат други проблеми - давай смело, ако ще ти олекне! Светла памет на колегите, но нито съм ги готвил, нито съм ги проверявал, нито съм ги допускал, нито съм ги командвал...

Да, ти беше мои заместник в ескадрилата, но никога не си планирал, организирал или анализирал полети. Ти дори не летеше! Внезапно реши да напуснеш армията, когато се катапултираха двама колеги.(И за тях ли ме виниш?) Дали се изплаши или просто осъзна, че не ти е там мястото ти си знаеш! Да беше останал на служба, за да оцеляваме заедно, както и израстнахме като деца!

Сега отстрани е лесно да даваш оценки и да лепиш етикети! А вината има кой да я търси и да наказва за нея! Ти така или иначе няма да се извиниш! Всеки си носи кръста и отговорността за действията! Жив и здрав бъди!", пише от ранни зори съпругът на бившата военна репортерка Габриела Наплатанова във фейсбук. 

Припомняме, колеги на Русев и Риладжиев още преди повече от година разкриха пред медията ни част от причините за гибелта и на подп. Валентин Терзиев, който загина при изпълнението на тренировъчен полет над Шабла при преследването на движеща се мишена над морето в нощта с общо 4 часа нальот за текущата година.


Подп. Валентин Терзиев загина на 9 юни 2021 г. 

Тогава се оказа, че командирът на авиобазата и изключително близък на президента Румен Радев, вместо в командния център край брега, е бил на "Графа" и дори има данни, че се е оттеглил за почивка.